Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли косу треба рашчешљавати док је мокра или је боље сачекати да се осуши

Када је коса у питању нема лепшег осећаја него када чешљем можете глатко да прођете кроз њу. Све што је више чешљате она постаје све меканија и заглађенија.
Фото: Pexels/Koolshooters

Ипак у реалности је ситуација често другачија. Чим кренете са чешљањем ту су чворићи и друга оштећења која настају због сушења феном, фарабања, третирања хемикалијама. Чак и једноставна радња попут чешљања може да уништи косу ако нисмо довољно опрезни.

Постоји много различитих мишљења који је најбољи начин за чешљање косе, какву четку треба да користимо, колико често, да ли у чешљање треба укључити и неке производе за негу косе.

У зависности од текстуре, стручњаци тврде да се одређени типови косе уопште не морају чешљати. Постоје бројне дилеме, а једно питање је изазвало прави сукоб мишљења:

“Да ли косу треба чешљати док је мокра?”

Као и сваки други део тела и коса је индивидуална ствар, што значи да нешто што функционише код једне особе можда неће функционисати код друге… Одговор на ово питање није лак, јер зависи од многих фактора као што је текстура косе, дужина и опште стање длаке.

Одговор на ово питање дала је дерматолог Лана Бижељ.

За почетак, чешљање је замишљено као процес којим се побољшава стање косе рашчешљавањем. Дерматолог каже да се њиме умањује пуцање власи и стварање чворова. За многе је чешљање мокре косе рутина, али оно може да оштети косу, нарочито ако се не чешљате правилно.

За особе с равном косом чешљање мокре косе може донети више штете него користи.

“Треба имати на уму да је коса најосетљивија када је мокра. Чешљање у таквом стању може преоптеретити и оштетити косу. Коса је најчршћа када је сува”, тврди она.

Фото: Pexels/Cottonbro

За особе са коврџавом и таласастом косом важи другачије правило. Ако сте некада покушали да рашчешљате коврџаву косу кад је сува одмах сте могли да схватите да је то грешка. Дерматолог наглашава да чешљање мокре коврџаве косе смањује могућност њеног ломљења и оштећења фоликула длаке.

Лана Бижељ наводи да нега косе започине још приликом туширања.

“Не верујем у то да је рашчешљавање косе увек неопходно. Уместо тога, требало би се фокусирати на то да је не умрсимо током прања и наношења регенератора”, каже она.

За особе са равном косом боље решење је да сачекају да се коса осуши, а онда да је рашчешљају, а код оних са коврџавом косом најбољи избор је да се коса рашчешља пре самог шампонирања.

Opada vam kosa? Rešenje je u ovih pet namirnica

Преузмите андроид апликацију.