Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Опада вам коса? Решење је у ових пет намирница

Примећујете ли све више длака на четки за косу?
Фото: Pixabay/pimnana

Иако борба против губитка косе може бити веома стресна, ипак постоји нада. Истраживања показују како можете повећати густину ваше косе једноставним променама у исхрани. Зато напуните своје тањире овом храном богатом хранљивим материјама, која помаже да коса расте.

Лосос

Коса и нокти су заправо протеинска влакна, што значи да морате да конзумирате довољно протеина да би нови праменови расли, а постојећи остали јаки. Протеин је такође потребан за производњу кератина, који је кључна компонента косе. Добар избор су „морски“ протеини, попут лососа, који побољшавају здравље косе захваљујући омега-3 масним киселинама и великој количини витамина.

Фото: Pixabay/Engin_Akyart
Мед

Када се користи као третман, мед може побољшати изглед танке косе. Такође, истраживања показују како мед може смањити губитак косе код особа са себороичним дерматитисом.

Орашасти плодови и семенке

Обећавајућа студија о заустављању губитка косе код жена објављена је прошле године у часопису „Journal of Cosmetic Dermatology“ учесници студије су шест месеци примали дијететске суплементе који садрже омега-3 и омега-6 масне киселине и антиоксиданте. На крају студије, чак 90% учесника пријавило је смањење губитка косе. Ове ефекте можете постићи конзумирањем орашастих плодова и семенки попут ораха и ланеног семена, као и сунцокретовог и сусамовог уља.

Спанаћ

Жене које имају проблема са опадањем косе обично немају довољно гвожђа и витамина Д у свом телу. Због тога је спанаћ одличан избор јер је богат гвожђем и садржи велике количине витамина Ц који помаже у апсорпцији гвожђа.

Фото: Pixabay/Pexels
Уља

Уље бундеве и рузмарина, као и кокосово уље могу веома благотворно утицати на ваше власиште и убрзати раст ваше косе. Али уља вам могу помоћи чак и када нису део ваше исхране. На пример, коришћење кокосовог уља пре и после прања косе штити косу од опадања, док уље рузмарина убрзава раст косе.

Pet kućnih lekova za ispucale usne koji deluju bolje od balzama za usne

Преузмите андроид апликацију.