Početna > Život i stil
Život i stil

Da li konzervisana hrana neopravdano nosi pečat nekvalitetnog obroka?

U vreme pre hladnjača riba se lovila i pripremala sveža ili konzervisana mariniranjem i soljenjem za hladnije dane.
Foto: Pixabay/mammela

Konzervirane namirnice soljenjem i konzerviranjem u maslinovom ulju i dalje imaju visoku cenu u celom svetu, ali bez obzira na to, konzervisana hrana neopravdano nosi žig nekvalitetnog obroka.

MIT 1: Konzervirana hrana nije bezbedna

Reč konzerviranje potiče od latinskog conserva, što znači sačuvati ili sačuvati, a svrha konzerviranja je upravo to – očuvanje hrane i svih njenih zdravih sastojaka i sprečavanje kvarenja. Hrana iz konzerve zaista može biti deo uravnotežene ishrane, praktična opcija za brze i zdrave, ali i uravnotežene obroke. Konzerviranje omogućava da razne namirnice ostanu dostupne krajnjem korisniku i van sezone, čime se održava kontinuitet u ponudi različitih namirnica tokom cele godine.

MIT 2: A ne može da sačuva hranu bez dodavanja raznih konzervansa

Sličnost reči konzervans i konzervans može dovesti do pogrešnog zaključka da konzerve ili konzerve obavezno sadrže konzervanse, odnosno različite hemijske agense koji produžavaju rok trajanja namirnice, a zbog čega se smanjuje njena nutritivna vrednost. Međutim, očuvanje je omogućeno procesom termičke sterilizacije, koji uništava sve štetne mikroorganizme, a zatim ove ohlađene sterilisane namirnice održava kao trajne. Dakle, konzervisana hrana ne mora da sadrži konzervanse ili druge aditive, njihova trajnost se postiže toplotnom obradom na temperaturama višim od 100 °C stepeni u hermetički zatvorenoj konzervi.

MIT 3: Konzerviranje hrane gubi svoju nutritivnu vrednost

Suprotno mišljenju da se hranljiva vrednost značajno gubi prilikom čuvanja namirnica, u stvarnosti nema većeg odstupanja od sveže hrane. Ako niste u mogućnosti da pripremite svežu ribu, onda je konzerva dobar izbor. Konzervirane skuša i sardine prirodno su bogate omega-3 masnim kiselinama, dok su fileti tune, na primer, bogati proteinima.

MIT 4: Metalna ambalaža nije ekološki prihvatljiva

Pakovanje je jedan od najvažnijih procesa koji utiče na održavanje kvaliteta hrane na putu od mora ili polja do kuhinje, a limenka u ovom slučaju čuva prehrambene proizvode koji se brzo kvare i teško podnose transport. Na ovaj način namirnice poput ribe postaju rasprostranjeni prehrambeni proizvod čak iu područjima za koja nisu tipične. Metalna ambalaža, kao i plastična, može se odlagati u posebne kontejnere, što omogućava njenu višestruku reciklažu.

Nemojte praviti stalno istu grešku: Evo kad se orhideja zaliva – najvažnije pravilo

Preuzmite android aplikaciju.