Да ли је загорела и било која храна са роштиља опасна и нездрава је дебата која никада не престаје. Неки тврде да је конзумација такве хране изузетно опасна по здравље, док други не виде никакав проблем.
У исхрани треба избегавати загорене делове хране, јер указују на присуство велике количине акриламида.
Акриламид је хемијско једињење које се може формирати на повишеним температурама у храни богатој скробом и потенцијално је штетно по здравље ако се конзумира дуже време.
Настаје током продужене топлотне обраде на температурама изнад 120степена (на пример током пржења или печења) од природних састојака хране као што су шећери и аминокиселине.
Акриламид – тамна страна хлеба
Намирнице у којима се најчешће може наћи акриламид су хлеб, пржени кромпир, чипс, пахуљице, кекси, крекери, кафа итд. Немогуће га је потпуно уклонити из термички обрађене хране која садржи скроб, али је могуће смањити његову количину пажљивија и разноврснија термичка обрада.
На шта треба пазити
Да би се унос акриламида свео на минимум, не препоручује се пржење или печење намирница богатих скробом (кромпир, разни производи од теста) након што поприме златножуту боју. Сирови кромпир обавезно чувајте на тамном и хладном месту, на температури изнад 6 степени, како би се избегло стварање великих количина слободних шећера у кромпиру, посебно ако намеравате да га припремате на високим температурама пржења или печења.
Evo roka trajanja brašna: Ovi znaci ukazuju na to da je pokvareno
Преузмите андроид апликацију.