Zdrava ishrana je nezamisliva bez povrća, ali mnogi misle da je upotreba zamrznutih namirnica samo loša zamena za svežu.
Najbolje je jesti sveže povrće, jer sadrži dosta minerala i vitamina, ali šta ako ga nemamo na raspolaganju?
Već neko vreme među potrošačima kruži mit da je prethodno zamrznuto povrće i voće manje zdravo od svežeg.
Prema mišljenju stručnjaka, ovo proizilazi iz loših praksi zamrzavanja hrane iz prošlosti.
Danas se zamrzavanje smatra najprikladnijim načinom za produženje roka trajanja namirnica, jer se njime čuvaju nutritivne i hranljive vrednosti namirnice, ali moramo se pridržavati nekih pravila.
Važno je pravilno zamrzavanje
Najveći kvalitet zamrzavanja se postiže kada se zamrzavanje odvija veoma brzo na najnižoj mogućoj temperaturi. Blanširanje se preporučuje pre nego što hrana uđe u zamrzivač.
Na taj način uništavamo enzime koji su zaslužni za brži pad kvaliteta. Nutricionisti savetuju da prilikom zamrzavanja povrća i voća kod kuće isečete na manje komade i poređate tako da najveća površina bude izložena hlađenju. Takođe, važno je da ne zamrzavate velike količine odjednom. Za najbolji rezultat, namirnice je dobro čuvati u hermetički zatvorenoj ambalaži, jer se na taj način sprečava isušivanje, a ujedno se povećava i trajnost namirnica. Moramo biti svesni da čak ni smrznuta hrana nema neograničen rok trajanja.
Šta je sa odleđivanjem?
Teže je sačuvati kvalitet kupljenih zamrznutih namirnica, pa je važno da ih nakon kupovine što pre zatvorite u odgovarajuću kesu, a po dolasku kući odmah stavite u zamrzivač. Pre konzumiranja, važno je pravilno odmrznuti hranu. Povrće, na primer, može da se kuva bez prethodnog odmrzavanja, dok se ostale namirnice u principu moraju odmrznuti pre stavljanja u lonac. Važno je to učiniti na odgovarajući način. Ako nemamo vremena za odmrzavanje u frižideru, hranu možemo odmrznuti i u hladnoj vodi, ali samo ako je hrana vodonepropusno upakovana. Za najbrže odmrzavanje možete koristiti mikrotalasnu pećnicu, koja je posebno pogodna za manje komade. Odmrznuta hrana se brzo kvari, pa je potrebno što pre iskoristiti, a odmrznutu hranu ne smete ponovo zamrzavati. Stručnjaci takođe naglašavaju da vreme odmrzavanja ne bi trebalo da bude duže od 12 sati.
Koje su prednosti smrznutog povrća?
Rezultati različitih istraživanja pokazali su da se hranljiva vrednost može sačuvati zamrzavanjem i da je slična svežim proizvodima. Istraživanja pokazuju da je smrznuta hrana bolja od sveže hrane koja nije u sezoni. To je uglavnom zato što se sveže voće i povrće beru pre nego što su potpuno zreli. Sazrevanje se nastavilo usput. Ali, zbog toga, biljka nije dobila sve hranljive materije koje je mogla imati. Naprotiv, smrznuto voće i povrće sazreva na biljci. Zamrzava se brzim postupcima. I krenulo je već zamrznuto. U zaključku, smrznuto povrće i voće su dobra i zdrava alternativa kada sveža hrana nije dostupna. Međutim, treba voditi računa o tome da su dobro zamrznuti, a takođe moraju biti odmrznuti na pravilan način.
Preuzmite android aplikaciju.