Nisu sve buđi na siru jednake, neke su čak poželjne i ukusne, dok neke treba izbegavati.
Ako se na vašem siru pojavi buđ i sumnjate da li je bezbedan ili ne, pomirišite ga.
S obzirom na to da je plavi deo na, na primer, gorgonzoli ili rokforu buđav i da se može jesti, da li se može jesti drugi sir, kao što je čedar, ako je postao buđav?
Stvar je u tome da je sav sir u osnovi plesan. Uzmimo primer gorgonzole: da, plavi delovi su buđ, ali i beli delovi. Razlika je u tome što je gorgonzola namerno dodala plesanj dok je čedar, na primer, postao buđav od stajanja.
Ako je buđ na površini, dobro je da se odseče, ali ako je počela da menja ukus sira, bilo tvrdog ili mekog sira, bolje ga je baciti.
Crvene plesni i bilo šta previše žuto najbolje je izbegavati, dok se siva, plava i bela plesni mogu odrezati nekoliko milimetara od površine.
Čedar može razviti buđ u blizini kore kao i na površini. Sa svežim sirom je, međutim, druga priča.
Ako na njemu ima buđi, to je znak da ga ne treba jesti, a sireve poput rikote i mocarele preporučuje se da se jedu nekoliko dana nakon otvaranja.
Drugi narezani sirevi obično se čuvaju oko 10 dana, ali ključno je kako ih čuvate. Ako želite da se uverite da vam sir ne „navlaži“, potrebno je da ga umotate u papir za pečenje ili neki drugi masni papir i odložite u plastičnu posudu i stavite u frižider.
Na isto mesto može da se stavi i kocka šećera da upije višak vlage, i da spreči stvaranje kondenzacije unutar kutije ili na samom siru.
Iako je sir generalno bezbedna hrana, postoje neke stvari na koje treba obratiti pažnju. Mala deca, starije osobe, trudnice ili ljudi sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo bi da se „uopšteno drže tvrdih sireva i da budu oprezniji u pogledu buđi i roka trajanja.
Jedna vrsta sira povećava rizik od moždanog udara i srčanih bolesti
Preuzmite android aplikaciju.