Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је свака буђ на сиру безбедна за јело?

Нису све буђи на сиру једнаке, неке су чак пожељне и укусне, док неке треба избегавати.
Фото: Pixabay/PDPhotos

Ако се на вашем сиру појави буђ и сумњате да ли је безбедан или не, помиришите га.

С обзиром на то да је плави део на, на пример, горгонзоли или рокфору буђав и да се може јести, да ли се може јести други сир, као што је чедар, ако је постао буђав?

Ствар је у томе да је сав сир у основи плесан. Узмимо пример горгонзоле: да, плави делови су буђ, али и бели делови. Разлика је у томе што је горгонзола намерно додала плесањ док је чедар, на пример, постао буђав од стајања.

Ако је буђ на површини, добро је да се одсече, али ако је почела да мења укус сира, било тврдог или меког сира, боље га је бацити.

Црвене плесни и било шта превише жуто најбоље је избегавати, док се сива, плава и бела плесни могу одрезати неколико милиметара од површине.

Чедар може развити буђ у близини коре као и на површини. Са свежим сиром је, међутим, друга прича.

Ако на њему има буђи, то је знак да га не треба јести, а сиреве попут рикоте и моцареле препоручује се да се једу неколико дана након отварања.

Други нарезани сиреви обично се чувају око 10 дана, али кључно је како их чувате. Ако желите да се уверите да вам сир не „навлажи“, потребно је да га умотате у папир за печење или неки други масни папир и одложите у пластичну посуду и ставите у фрижидер.

На исто место може да се стави и коцка шећера да упије вишак влаге, и да спречи стварање кондензације унутар кутије или на самом сиру.

Иако је сир генерално безбедна храна, постоје неке ствари на које треба обратити пажњу. Мала деца, старије особе, труднице или људи са ослабљеним имунолошким системом требало би да се „уопштено држе тврдих сирева и да буду опрезнији у погледу буђи и рока трајања.

Jedna vrsta sira povećava rizik od moždanog udara i srčanih bolesti

Преузмите андроид апликацију.