Od preliva za sendvič do sastojka omleta, švajcarski sir je omiljen među mnogim ljubiteljima sira. Razlikuje se od mnogih drugih sireva zahvaljujući svojim rupama.
Ali zašto tačno švajcarski sir ima rupe? Kaže se da je ugljen-dioksid proizveden tokom proizvodnje ono što uzrokuje rupe u švajcarskom siru, ali postoji još jedna teorija.
Većina izvora tvrdi da se bakterije stvaraju tokom procesa proizvodnje.
Zbog startera koji se koristi za pravljenje sira i temperature na kojoj se rolnice čuvaju, vremenom se razvijaju bakterije koje dovode do pojave mehurića ugljen-dioksida. Na kraju ti mehurići puknu i to je ono što stvara rupe.
Iako je ovo bila dominantna teorija, novija nauka ukazuje na drugačiji razlog. Agroskope, švajcarski poljoprivredni institut, veruje da seno može izazvati plikove.
Sir napravljen u kanti u štalama verovatno sadrži čestice sena. Seno tada izaziva strukturnu slabost u grudi gde se može nakupiti gas, što onda stvara rupe.
Rupe od švajcarskog sira vremenom su sve ređe. Unapređenje tehnologije i više sanitarnih metoda proizvodnje znače manje čestica sena u mleku i manje rupa u siru.
Iako će i dalje imati isti ukus, da li je švajcarski sir zaista švajcarski sir bez karakterističnih rupa?
Kada ponovo pravite sendvič sa švajcarskim sirom, obratite pažnju na rupe. Moglo bi biti manje.
Preuzmite android aplikaciju.