Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је суперхрана стварно супер?

Авокадо, чиа семенке, спирулина, кељ, гоџи бобице или куркума? Последњих година, такозвана суперхрана је доминантна у причама о здравој исхрани до те мере да нас терају да верујемо да ће чинија асаиа (асаи, хуасаи или азаи на шпанском) за доручак имати готово чудесну дејство на наш организам.
Фото: Pexels/Rodnae Productio

Чим покушамо да се хранимо здраво, једна реч се издваја: суперхрана. Када покушавамо да убацимо новине у наш мени, почињу да се појављују свакакви егзотични састојци, донети, у многим случајевима, са другог краја света.

Међутим, „показало се да или не постоје научни докази о посебним својствима, или се показало да су еквивалентне уобичајеним намирницама. Заправо је важна основна исхране и да је она биљног порекла“, објашњава Јара Перез Хименез, нутрициониста у Савету за научна истраживања. „Сама реч суперхрана је нова, стар је око 10 – 15 година, али у стварности ми концепт суперхране користимо деценијама.“

Иако је термин суперхрана у последње време постао популаран у свакодневном језику, враћајући се у прошлост налазимо многе намирнице којима се приписује благотворно дејство на здравље, без обзира каква је исхрана у целини била.

„Можемо да се сетимо „суперхране“ која је била модерна не тако давно, као што су полен, матични млеч, сојин лецитин, јабуково сирће или – оно што је за мене класичан пример суперхране – мед“, објашњава нутриционисткиња.

Група истраживача са Института за молекуларну и ћелијску биологију биљака (IBMCP)-CSIC, створила је нову биљку која, која користећи гене шафрана, рађа парадајз са високим антиоксидативним капацитетом који помаже у превенцији или контроли болести као што је Алцхајмерова.

Суперхрана и локалне намирнице

Листа свакодневних намирница са подједнако корисним својствима, које се приписују суперхрани, може бити поприлично дуга. Довољно је пратити хранљиве материје у суперхрани да бисте пронашли сличне здраве, локалне и одрживе парњаке.

Када говоримо о гоџи бобицама, на пример, оне су познате по томе што садрже антиоксиданте као што су полифеноли, мање је познато да и друго воће, као што су шљиве, имају исто једињење.

Њихов садржај бета-каротена се такође може надокнадити са 50 г шаргарепе, по нижој цени и на много одрживији начин. Али хранљиве материје у гоџи бобицама нису једине које се лако могу добити из нама лако доступне хране.

„Киноа је храна коју можемо да укључимо у нашу исхрану, а њено главно својство је нам обезбеди протеине и влакна, нешто што можемо да добијемо и из махунарки“, објашњава Перез Хименез. „Такође, хималајска со нам обезбеђује натријум хлорид, све оно што налазимо и у обичној соли. А со је у сваком случају намирница чију потрошњу треба ограничити, било да је у питану обична или хималајска“.

Стога, кад су у питању хранљиви састојци, имамо опцију суперхране и локалне верзије хране са истим хранљивим материјама. Такође међу суперхраном имамо корисне намирнице као што је киноа и нездраве као што је било која со.

„Заиста можемо да добијемо исте хранљиве материје које нам даје суперхрана, и из типичних локалних или медитеранских намирница“, поручују стручњаци.

Trudnice ne bi trebale da jedu ovu hranu

 

Преузмите андроид апликацију.