Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је ова салата краљица празничне трпезе?

Ако је прво на шта сте помислили кад сте прочитали наслов, руска салата, нисте се преварили, она је апсолутни шампион сваке празничне трпезе.
Руска салата, трпеза
Фото: WikimediaCommons/Petar Milošević

Ова централна фигура око које се сви окупљамо за празничним асталом, освојила је наша срца, али и стомаке још из раног детињства.

Иако рецепт звучи као мешавина састојка које баш и не волимо, као крајњи продукт све се то умеша у савршени микс куваног поврћа, киселих краставчића и мајонеза.

Парадоксално ми је називамо руска салата, док у Русији њено име гласи „Оливије“ салата, а неретко и „Московска“ или „Француска“ салата.

Осим великих културно-историјских спона, ово јело може да се сврста у додатак толике љубави Срба према Русима.

Она представља идеални прилог уз мезе на свим празничним весељима и слављима, она је језгро празничног духа у свим домаћинским кућама.
Фото: WikimediaCommons/Leslie Seaton

С обзиром да је то читав оброк у чијем називу се крије реч слата, ово јело се разликује од куће до куће, са мали примесама или додацима за које нисте ни знали да могу да се нађу у једној салати.

И таман кад си сео за сто и принео ту малу чинију са салатом до свог тањира, баш тад је мала количина овог божанског јела пала на „нов“ столњак, који домаћица поставља само за овакве прилике.

Осим што је овакав „несрећни“ случај својврсна јерес над столњаком и салатом, осећаш као и обично невероватну дозу блама јер се баш то морало теби десити, али се тешиш да си званично отворио сезону празничног преждеравања.

Али пошто знамо да је једемо само за време посебних славља или празника, онда се не оптерећујемо количином те нутритивне бомбе, коју уносимо у себе, тако да се водимо тезом: „Једи, дабогда ти пресело“.
Фото: WikimediaCommons/Leslie Seaton

Да, боли стомак након толике количине унете хране, али ипак вреди сваког залогаја јер је то празничан микс текстуре и укуса ове „хране богова“.

Али сад озбиљно, не претерујте!

М.М.

Hrana koja „diže iz mrtvih“ nakon burne noći

Преузмите андроид апликацију.