Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је опасно јести снег

У неким деловима наше земље већ је  пао снег и очекују се нове падавине током децембра. Многи ће га користити за уживање у снегу, а деца ће радо пробати снег. Али да ли је опасно?
Фото: Pixabay/kinkate

Снег је заправо вода у свом најчистијем облику. Међутим, у њему се може наћи још много тога, укључујући со и хемикалије које се користе за топљење снега на путевима и тротоарима, као и длаке, бактерије, урин и измет кућних љубимаца.

Снег је загађенији у градовима, али није безопасан ни у сеоским срединама. Снег увек носи ризик од контаминације, прљавштине и микроба.

Ризици од једења снега варирају од места до места.

У великим градовима је загађење веће због више аутомобила и зграда, док руралне локације носе ризик да пољопривредне хемикалије из земље заврше у снегу.

Нема доказа да је неко имао компликације од једења снега, али има деце која су се од тога разболела. Постоје извештаји о деци која су добила необичне бактеријске инфекције након што су јела снег.

Могу се јавити проблеми са стомаком

Већина људи има добар имунитет који неће шкодити ни мало снега, али могуће последице су стомачни проблеми и дијареја. Симптоми ће углавном зависити од тога шта је у снегу. Неко са имунолошким проблемима је подложнији инфекцији и може развити грозницу, повраћање, дијареју или необјашњив губитак тежине. Људи који пате од озбиљних здравствених проблема и одојчад треба да буду опрезни. Ако поједете неколико пахуљица, нема разлога за панику. Ако претерујете, обавестите свог лекара.

Како да припремите аутомобил за зиму? Ево неколико практичних савета

Преузмите андроид апликацију.