Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли је добро подгревати кафу?

Да ли сте један од оних људи који забораве на шољицу кафе, а затим је поново загреју? Или скувате превише кафе одједном и морате да је поново загрејете? Ево одговора на питање да ли је заиста добро.
Фото: Pixabay/acekreations

Наиме, многи ће вам рећи да кафу није добро подгревати јер се укус може променити, а уз то потенцијално може и смањити садржај кофеина.

Oво пиће се састоји од низа различитих киселина екстрахованих из зрна кафе, укључујући и кининску киселину која даје горак укус.

Кафа је такође пуна разних једињења као што су карбонил, сумпор алициклични ароматични бензеноид и различита хетероциклична једињења. Осим тога, кавак је пун кофеина који такође доприноси горчини коју ово пиће има.

Шта се дешава са свим овим супстанцама и једињењима када се кафа загреје?

Kофеин није много реактиван. То је прилично стабилан органски молекул. Једини прави начин да се кофеин изгуби из кафе био би процес сублимације, током којег супстанца која је у чврстом стању испарава, а за то су потребне екстремне температуре (више од 170 степени). Међутим, наводи се да је разумљиво да неки људи сматрају да загрејана шољица кафе има мање кофеина. Овај утисак се приписује плацебо ефекту, прва шоља кафе у дану једноставно утиче на нас другачије.

Али иако ниво кофеина у вашој кафи остаје стабилан, то не значи да ће ваша кафа остати непромењена након поновног загревања.

Као и свака свежа храна, кафа се погоршава што дуже стоји, а поновно загревање убрзава овај процес јер се испарљива једињења која јој дају укус брже ослобађају.

Дакле, могуће је да ваша шољица кафе има лошији укус након подгревања, али можете је пити без бриге јер у томе нема ништа опасно. Ако сте склони да поново загрејете кафу, боље је да то урадите у микроталасној пећници уместо на шпорету, јер ће то скратити време током којег се испарљива једињења ослобађају.

Tri zdrave navike koje možete da uvrstite u jutarnje rutine

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке