Gotovo da nema onih koji ne vole banane. Međutim, da li je bolje pojesti zreliju ili manje zrelu bananu?
Što ima više tamnih tačkica, to je bogatija B i C vitaminom, sadrži kalijum i antioksidanse, ali se i mnogo lakše vari.
Banane koje su manje zrele odnosno imaju zelenkastiju boju bogate su probiotičkim bakterijama koje dobro deluju na zdravlje creva. One sadrže manje šećera od vrlo zrelih banana i više skroba. Upravo je skrob odgovoran za duži osećaj sitosti.
Istraživanja sugerišu da nedovoljno zrele banane sadrže 80 do 90% ugljenih hidrata koji se, kako banane dozrevaju, menjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane.
Bez obzira da li su zelenkaste ili veoma zrele, odličan su izvor kalijuma i drugih hranjivih materija.
Kako zimi da zadržite vlažnost ruku: Jednostavno je, isprobajte ove savete
Preuzmite android aplikaciju.