Готово да нема оних који не воле банане. Међутим, да ли је боље појести зрелију или мање зрелу банану?
Што има више тамних тачкица, то је богатија Б и Ц витамином, садржи калијум и антиоксидансе, али се и много лакше вари, преноси Клиx.ба.
Банане које су мање зреле односно имају зеленкастију боју богате су пробиотичким бактеријама које добро делују на здравље црева. Оне садрже мање шећера од врло зрелих банана и више скроба. Управо је скроб одговоран за дужи осећај ситости.
Истраживања сугеришу да недовољно зреле банане садрже 80 до 90% угљених хидрата који се, како банане дозревају, мењају у слободне шећере. Зато је боље да људи који пате од дијабетеса једу мање зреле банане.
Без обзира да ли су зеленкасте или веома зреле, одличан су извор калијума и других храњивих материја.
Преузмите андроид апликацију.