Почетна > Нови Сад > Новосадске приче

Нови Сад Новосадске приче

Да ли је боље купити кућу у Будисави или Кисачу и које су цене квадрата?

Будисава и Кисач су приградска насеља удаљена једна од другог 32 километара. Оба места потпадају под општину Нови Сад и у последње време су све популарније локације за куповину некретнина, поготово када је реч о породицама.
Фото: Градске инфо

Погледајте паралеле о ценама квадрата кућа, али и погодностима за живот између ова два градска насеља, Будисаве и Кисача.


Приградско насеље Будисава налази се одмах надомак Каћа, удаљена од центра Новог Сада свега 18 километара.

У просеку возилом до центра града из Будисаве треба око  минута, зависно од гужве.

Фото: Градске инфо

Будисава је лепо и мирно село, настало крајем 19. века, првенствено предвиђено за становнике мађарске националности. С тога прво становништво Будисаве чинили су Мађари и Немци, а после Другог Светског рата и Срби који данас у Будисави представљају већинско становништво. Различите су приче о настанку имена села – Будисава, али већина их веже за становнике који су једном ту живели или по шуми која је искрчена да би ту никло баш ово насеље.

Фото: Градске инфо

У Будисави се налази један државни вртић под именом „Зека“ који постоји већ 16 година, од 2007 године, и има седам група од којих су три јаслене групе. Вртић у једној групи има и двојезични рад са децом, на мађарском и српском.

Основна школа у Будисави носи назив по чувеном српском академику и књижевнику Иви Андрићу. Школа је настала давне 1885. године, а прва школска зграда, како стоји на званичној страници школе, настала је свега годину касније 1886. године и имала је само две учионице. Настава се увек одражвала на српском језику, а након Другог светског рата школа је добила и епитет државне школе. Изградња данашње зграде школе завршена је 1966/67 године. Настава се изводи и на српском, али и на мађарском језику.

Фото: Wikipedia/Andrićevci

Село Будисава као мултикултурно село од почетка свог настанка има богату културну историју. У селу се наиме налазе два Културно-уметничка друштва, КУД „Младост“ и КУД „Петефи Шандор“. КУД „Младост“ је своје име мењало често, од КУД Будисава, до КУД Братство и јединство, а од 2016 године носи овај назив. КУД „Петефи Шандор“ је мађарско културно-уметничко друштво које има и етно-кућу која представља веродстојан приказ мађарске куће из прошога века.

Што се тиче верских објеката, у овом месту налазе се три различите цркве. Једна је велелпни православни објекат – Храм Сабора српских светитеља, друга је Католичка црква Госпе од Мађара основана 1884. године, а трећа је Реформаторска црква.

Фото: Градске инфо

Поред културног живота, у Будисави постоји и добра понуда спорта за најмлађе. Фудбалски клуб „Динамо“ постоји већ 77 година, од 1946. године и има свој стадион у центру Будисаве. Поред њега ту је Фудбалски клуб „Москва Будисава“, као и Карате клуб „Пантер 2011“.

Поред спортских клубова Будисава има Добровољно ватрогасно друштво, Дом здравља, као и леп парк у ценру града.

Фото: Градске инфо

У Будисави се поред мирног, породичног живота истиче и његова транзитна улога коју оно има између насеља Каћ и Тител, али и градова Нови Сад и Зрењанин.


Приградско насеље Кисач налази се између насеља Руменка и Степановићево. Од центра Новог Сада Кисач је удаљен 19 километара.

Фото: Wikimedia Commons/Ivan Klinko

У просеку возилом до центра града из Кисача треба око 25 минута, зависно од гужве.

Кисач је село које је настало у 17. веку, тада за српско становништво. У међувремену у Кисач стижу и Словаци чиме овај крај постаје, баш попут Будисаве, мултикултурална средина. Данас већинско становништво чине Словаци.

Фото: PrtSc/Културни центар Кисач

Кисач има један државни вртић под називом „Лиенка“, изграђеног 1996. године, а дограђеног десет година касније, 2006. године. Овај вртић има и јасличке групе, а рад са децом је двојезични – на српском и словачком језику.

Основна школа “Људовит Штур” је једина основна школа у Кисачу. Име је добила по словачком песнику Људовиту Штуру. Школа постоји од 1785. године, а садашња зграда изграђена 1968. године. У новије време школа има и велику спортску халу. Настава се овде одвија двојезично, на словачком и на српском.

Ако неко мисли да култирни живот у малом месту није могућ, грдно се вара. Кисач је једно од места које то и доказује. Културно-информативни центар Кисач који постоји 36 година и уоквиру овог центра организује многе секције. Тако су посебно познате. како данас, тако и кроз историју, ликовне и драмске кисачке секцијефолклорне секције, али и бројне манифестације које се овде догађају.

Фото: PrtSc/Instagram/jelena.marinkovicradomirovic

Фудбалски клуб „Татра Кисач“ је фудбалски клуб из Кисача који броји чак 94 године постојања, а своје тренинге редовно држи на стадиону у Кисачу.

Поред фудбалског клуба, Кисач има и Спортско-рекреативно друштво „Смуђ Кисач“ које се бави првенствено риболовом. Ово друштво организује бројна риболовна такмичења за децу и одрасле, али и бројне акције које би могле допринети самом месту.

Кисач има многобројне верске објекте, од Српске православне цркве Цркве света три Јерарха, Словачке евангелистичке цркве, али и Баптистичке цркве.

Кисач је познат и по природним локалитетима попут језерцета „Гујдовке“ и „Mlynské jamy“.

Село Кисач има парк, као и Ловачки дом “Бажант”.

Од недавно ово место има и „Ново место“ за дружење, односно нову урбану јавну целину која је у оквиру Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе” била уређена, те тиме ове године добила уређено дечје игралиште, простор за одмор на отвореном – клупе и столице, простор за трибине и приредбе, као и паркиралиште за возила и бициклисте.

Фото: угзинс

Цене квадрата

Цене квадрата варирају у зависности од квадратуре куће, али и од локације.

Цена квадрата куће расте или опада у зависности да ли је позиција куће ближа или даља од центра насеља и главног пута. Уколико је кућа удаљенија од центра и главне улице, цена је нижа.

Куће су у просеку скупље за куповину у приградском насељу Будисава, него у приградском насељу Кисач.

Куће од 70 до 100 квадрата:
Будисава цена квадрата од 720 до 770 евра
Кисач цена квадрата од 480 до 495 евра

Куће од 120 до 150 квадрата:
Будисава цена квадрата од 450 до 620 евра
Кисач цена квадрата од 380 до 770 евра

Куће од 200 и више квадрата:
Будисава цена квадрата око 550 евра
Кисач цена квадрата од 301 до 480 евра


Da li je bolje kupiti kuću u Futogu ili Kaću i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.