Jaja su jedna od onih namirnica koje se nalaze u skoro svakom domaćinstvu i većina ih koristi u različitim obrocima.
Međutim, ponekad se može desiti da dugo ostanu u frižideru, što može dovesti do njihovog kvarenja.
Jaja se obično najbolje koriste u roku od tri nedelje, rok trajanja na kutijama ne bi trebalo da bude duži od 30 dana od datuma pakovanja.
To je dan kada se jaja peru, klasifikuju i stavljaju u kutiju.
Na pojedinim kartonima jaja može naći i trocifrena šifra koja predstavlja dan u godini počev od 1. januara, koji je označen kao „001“ do 31. decembra, koji je označen kao „ 365″.
Ako je rok trajanja prošao, proizvod bi i dalje trebao biti bezbedan i zdrav ako se njime pravilno rukuje sve dok vreme kvarenja nije očigledno.
Naravno, ako iz bilo kog razloga jaja izgledaju loše, slobodno ih bacite. Ukratko, ako smrdi kada ga otvorite, ili ako uopšte miriše čudno, nemojte ga jesti.
Sirova jaja u ljusci mogu da se drže u frižideru tri do pet nedelja.
Ne preporučuje se zamrzavanje u ljusci. Umesto toga, možete da razbijete ta jaja, umutite ih, a zatim ih čuvate u kontejneru pogodnom za zamrzavanje.
Malo je verovatno da će se jaja pokvariti u frižideru, ali će se vremenom osušiti.
Jaja se ne kvare automatski nakon određenog datuma. Ako jaja već nemaju salmonelu, onda neće dovesti do spontanog stvaranja bakterija u frižideru.
Ako vaša jaja sadrže salmonelu, broj bakterija će biti prilično nizak jer ne rastu u hladnom okruženju.
Pravilno rukovanje i kuvanje će ubiti sve prisutne bakterije. Jednostavan način da proverite svežinu jajeta je da ga stavite u posudu sa vodom.
Sveže jaje će potonuti, a starije će plutati. Takođe se preporučuje da koristite sveža jaja za poširanje i druge recepte kod kojih je oblik bitan, a starija čuvate za kajganu i druga slična jela.
Namirnice koje ne prijaju koži: Dermatolozi tvrde da izazivaju bore
Preuzmite android aplikaciju.