Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли јаја имају рок трајања? И како да знамо када је рок истекао?

Јаја су једна од оних намирница које се налазе у скоро сваком домаћинству и већина их користи у различитим оброцима.
Фото: Pixabay/Alexandra_Koch

Међутим, понекад се може десити да дуго остану у фрижидеру, што може довести до њиховог кварења.

Јаја се обично најбоље користе у року од три недеље, рок трајања на кутијама не би требало да буде дужи од 30 дана од датума паковања.

То је дан када се јаја перу, класификују и стављају у кутију.

На појединим картонима јаја може наћи и троцифрена шифра која представља дан у години почев од 1. јануара, који је означен као „001“ до 31. децембра, који је означен као „ 365″.

Aко је рок трајања прошао, производ би и даље требао бити безбедан и здрав ако се њиме правилно рукује све док време кварења није очигледно.

Наравно, ако из било ког разлога јаја изгледају лоше, слободно их баците. Укратко, ако смрди када га отворите, или ако уопште мирише чудно, немојте га јести.

Сирова јаја у љусци могу да се држе у фрижидеру три до пет недеља.

Не препоручује се замрзавање у љусци. Уместо тога, можете да разбијете та јаја, умутите их, а затим их чувате у контејнеру погодном за замрзавање.

Мало је вероватно да ће се јаја покварити у фрижидеру, али ће се временом осушити.

Јаја се не кваре аутоматски након одређеног датума. Ако јаја већ немају салмонелу, онда неће довести до спонтаног стварања бактерија у фрижидеру.

Ако ваша јаја садрже салмонелу, број бактерија ће бити прилично низак јер не расту у хладном окружењу.

Правилно руковање и кување ће убити све присутне бактерије. Једноставан начин да проверите свежину јајета је да га ставите у посуду са водом.

Свеже јаје ће потонути, а старије ће плутати. Такође се препоручује да користите свежа јаја за поширање и друге рецепте код којих је облик битан, а старија чувате за кајгану и друга слична јела.

Namirnice koje ne prijaju koži: Dermatolozi tvrde da izazivaju bore

Преузмите андроид апликацију.