Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли имате артритис? Четири воћке богате калијумом могу заштитити ваше зглобове

Артритис може бити непријатно и болно стање, које може изазвати оток, осетљивост, упалу и слабост мишића, као и исцрпљеност. Иако не постоји лек, сматра се да дијета може играти улогу у управљању симптомима. Xрана богата калијумом може бити кључна у борби против артритиса.
Фото: Pixabay/Taokinesis

Калијум у исхрани помаже у балансирању вишка соли, смањујући задржавање течности и помаже правилном коришћењу калцијума у ​​костима и зглобовима.

Ово је подржано истраживањем, које је открило везу између ниског нивоа калијума и реуматоидног артритиса. Описано је да пацијенти са реуматоидним артритисом имају значајно ниже концентрације калијума у ​​серуму од здравих испитаника.

Четири врсте воћа

Као део студије, група учесника са реуматоидним артритисом доживела је мање болова након узимања суплемената калијума током 28 дана, у поређењу са онима који нису. Стога се чини да суплементи калијума такође смањују интензитет бола. Један лекар саветује да пре него што кренете на такав поход, укључите четири воћа у своју исхрану која би вам могла помоћи да повећате ниво калијума.

Добри извори калијума су банане, диње, поморанџе и кајсије.

Сто грама банане садржи 358 милиграма калијума, док исто толико диња има 267 милиграма. Сто грама поморанџе има 181 милиграма калијума, а кајсије 259 милиграма.

Сува кајсија је још богатија калијумом и садржи чак 1162 милиграма у сто грама.

Симптоми артритиса

Реуматоидни артритис је други најчешћи облик артритиса, први је остеоартритис. Појављује се када имуни систем циља на зглобове, изазивајући бол и отицање. У почетку, угрожава глатку хрскавицу у зглобу, отежава кретање и доводи до бола и укочености.

Симптоми артритиса зависе од типа, али могу укључивати: 
  • бол у зглобовима, осетљивост и укоченост
  • запаљење у и око зглобова
  • ограничено кретање зглобова
  • топла црвена кожа изнад захваћеног зглоба
  • слабост и исцрпљеност мишића.

Boja očiju otkriva koliko dobro podnosimo bol porođaja

Преузмите андроид апликацију.