Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да ли екстракт ваниле има рок трајања?

Екстракт ваниле је кључни састојак у многим торама и колачима. Пружа моћан укус и то са само  једном или две кашичице додати у посластицу. Али може ли екстракт ваниле и даље бити добар након годину дана (или пет) у вашим кухињским ормарићима?
Фото: Pexels/ Qwirki & Co
Кратак одговор је да!

Eкстракт ваниле у вашем ормарићу је вероватно безбедан за употребу, чак и ако не можете да се сетите тачно када сте га купили.

Да ли прави екстракт ваниле може да се поквари?

Екстракт чисте ваниле (из праве ваниле и најмање 35 процената алкохола) има неограничен рок трајања, осим ако се не складишти неправилно.

Али сам укус се може променити након неколико година – може постати јачи или слабији, што посебно може утицати на рецепте где је укус ваниле на првом месту, као што су сладолед од ваниле или колач од ваниле.

Најбољи начин да проверите да ли је укус и даље добар је тест њушкања. Ако је мирис екстракта ваниле слаб, а не типичан слатки мирис, вероватно ћете желети да купитеу нову боцу.

Да ли се имитација екстракта ваниле поквари?

Имитација екстракта ваниле може бити исплатив начин да се добије укус ваниле, јер користи ванилин произведен у лабораторији, а не стварне махуне ваниле.

Али имитација екстракта ваниле не траје толико дуго као чисти екстракт ваниле. Можете очекивати да ће укус остати до годину дана након истека рока трајања.

Након тога, најбоље је уложити у нову боцу пре следеће употребе.

Како чувати екстракт ваниле

Као и код многих других намирница и састојака, излагање екстремним температурама и светлости може довести до разградње екстракта ваниле.

Требало би да га држите у тамном ормарићу даље од уређаја који производе топлоту, као што су шпорети и машине за прање судова.

Светлост такође није пријатељ вашег екстракта, као што можете замислити, с обзиром да екстракт ваниле обично долази у тамним бочицама.

Зато га држите на тамном месту.

Bosiljak kao idealan saveznik u borbi protiv stresa i hipertenzije

Преузмите андроид апликацију.