У неким случајевима то никако не треба радити.
Кромпир је омиљена храна половине светксе популације, а једна је од најчешћих намирница и у нашим кућама.
Он је често главно јело, али и главни додатак разним јелима – и свуда се препоручује да се приликом припремања најпре ољушти, а затим потопи у хладну воду и остави да одстоји око пет минута.
Дијететичари и технолози хране тврде да сам поступак није лош, али да постоје одређене ствари које морамо знати.
Кромпир сечен на ситније комаде не треба држати дуго у води, чак ни ако га одложите у фрижидер.
Уколико кромпир сечете на веће комаде или га не сечете уопште, онда може стајати у води и до осам-дванаест сати.
Рендани кромпир не би требало потапати у воду уопште.
Када потопите ољуштени и исечени кромпир у хладну воду, он отпушта скроб који, уколико га је превише, може да спречи да се ово поврће равномерно термички обради. Притом вишак скроба може да учини да текстура кромпира постане лепљива или гуменаста споља.
Готово сви аутоматски убацују ољуштен кромпир у хладну или воду собне температуре и то није нимало случајно. Топлу воду треба избегавати јер она отежава одвајање вишка скроба.
Преузмите андроид апликацију.