Почетна > Бизнис
Бизнис

Да ли долази крипто-зима?

Смањење подршке америчких Федералних резерви (ФЕД) тржиштима и економији могло би да доведе до крипто „леденог доба“, упозоравају страни медији.
Фото: Unsplash/Bermix Studio

Цене криптовалута су пале, а биткоин је у петак пао на чак шестомесечни минимум испод 38.000 долара. Уз повећање каматних стопа ФЕД-а и мучна питања о регулацији и технологији, изгледи би могли бити суморни.

Ствари се хладе у криптоземљи, пише Бизнис инсајдер. Биткоин је драматично пао у односу на новембарски врхунац од близу 69.000 долара. Опао је обим трговања, преноси Б92.

Неки инвеститори су забринути да тржиште улази у „крипто зиму“ – период када цене нагло падају и не успевају да се опораве више од годину дана – будући да Федералне резерве нагло пооштравају монетарну политику.

Али могло би бити горе од тога. Крипто би заправо могао да иде у „ледено доба“, где цене остају ниске годинама, а многи инвеститори губе интересовање, казао је недавно Пол Џексон, руководилац истраживања расподеле средстава компаније Инвесцо.

Није само ни до политике ФЕД-а. Многи потенцијални инвеститори сумњају у технологију криптовалута и регулативу која би могла да угуши развој индустрије.

Почетком прошле године, „краљ обвезница“ Џефри Гундлакс рекао је да мисли да је биткоин „стимулативна имовина“, највише подстакнута „бујицом“ новца из ФЕД-а и америчке владе током кризе са коронавирусом. Али мање од годину дана касније, ФЕД затвара своју славину док се бори са растућом инфлацијом. Тржишта сада очекују повећања каматних стопа у 2022.

ФЕД спрема хладан туш?

„Централне банке и владе су одиграле улогу у подизању ових тржишта, а како се те политике преокрену, онда мислим да ће имати улогу у њиховом депресирању. Мислим да би то могло бити ледено доба. Ако одузмете оне услове које је створио ФЕД… То ће променити изглед“, рекао је Џексон.

Наравно, многе присталице криптовалута нису сагласне са оваквим ставом.

Дан Морхед, извршни директор инвестиционе фирме Пантера, недавно је навео да би сектор требало да остане јак јер је употреба крипто мрежа порасла. Он је посебно указао на раст децентрализованих финансија, или ДеФи, где се финансијске активности попут трговине могу обављати без потребе за посредницима, захваљујући крипто технологији.

Али многи инвеститори су мање оптимистични, а регулација нарочите брине о том питању. Централна банка Русије предложила је потпуну забрану рударења и трансакција, доприносећи тако поменутом паду вредности криптовалута који је забележен у петак. Европски регулатори би могли да пооштре своја правила, а Шпанија и Уједињено Краљевство врше притисак на рекламирање криптовалута.

Џејмс Малколм, шеф стратегије девизног курса у УБС-у, изјавио је да мисли да би проблеми са крипто технологијом могли бити један од неколико фактора, уз строжу регулативу, који би могли да увуку свет криптовалута у још једну зиму.

Малколм је подсетио на закључке да је технологија блокчејна незграпна и далеко од децентрализоване. У међувремену, кориснике итиријум крипто мреже разбеснело је загушење и високе накнаде за трансакције, што је тешко решити.

„Чини се да се многи људи питају да ли је крипто технологија толико ефикасна или не. Поставља се питање – ако је то била тако очигледно технологија следеће генерације, зашто онда нема много великих технолошких компанија у томе? Зашто Гугл није инвестирао?“, казао је Малколм.

Izraelska vlada odobrila istragu o kupovini ratnih brodova

 

Преузмите андроид апликацију.