Vino, pivo i žestoka pića se koriste u kuvanju za poboljšanje ukusa i mirisa hrane. Suprotno onome što većina ljudi veruje, ne ispari sav sadržaj alkohola tokom kuvanja.
Naučna studija koju je naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je da može proći više od dva i po sata da sav alkohol ispari iz hrane kojoj je dodato vino ili druga alkoholna pića.
Vino, pivo i žestoka pića se koriste u kuvanju za poboljšanje ukusa i mirisa hrane. Suprotno onome što većina ljudi veruje, ne ispari sav sadržaj alkohola tokom kuvanja.
Naučna studija koju je naručilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a pokazala je da može proći više od dva i po sata da sav alkohol ispari iz hrane kojoj je dodato vino ili druga alkoholna pića. Studija je pokazala da količina preostalog alkohola delom zavisi od načina, a najviše od dužine kuvanja.
Na primer, tokom flambiranja, kada se alkohol prelije preko hrane i zatim zapali, otprilike 75 procenata alkohola ostaje nakon što se plamen ugasi.
Vremenom se sadržaj alkohola smanjuje Nakon dodavanja hrani koja se zatim peče ili dinsta 15 minuta, oko 40 odsto alkohola će se zadržati.
Posle sat vremena ostaće samo oko 25 odsto, ali će i posle dva i po sata kuvanja ostati oko pet odsto alkohola. Naravno, količina alkohola u jednoj porciji biće prilično mala.
Kuvanje sa vinom
Nemojte kuvati sa vinom koje smatrate neprikladnim za piće, ali to ne znači da morate da kupite skupu flašu vina da kuvate. Izaberite svoje omiljeno vino ili eksperimentišite sa bocom vina prosečne cene koju još niste probali. Za morske plodove, živinu, teletinu i vegetarijanske recepte birajte belo vino. Iako je crvena najbolja za tamno meso poput divljači, patke i govedine, takođe dobro funkcioniše u čiliju, čorbi i sosovima na bazi paradajza. Uvek prvo smanjite vino, a zatim dodajte vodu, temeljac i ostale sastojke. Ovo je daleko najefikasniji način da se smanji konačni sadržaj alkohola u jelu.
Kuvanje sa konjakom
Koristite konjak da obogatite jela od mesa, luksuzne sosove ili da dodate kompleksan ukus slatkim i slanim jelima koja uključuju sastojke jakog ukusa kao što su sirevi, orasi, jabuke, kruške i smeđi šećer. Konjak takođe ide uz čokoladne deserte. Iako je konjak jako alkoholno alkoholno piće, kada se koristi u kuvanju, sagoreva istu količinu alkohola kao vino, pivo i druga žestoka pića.
Kuvanje sa pivom
Ako ne volite da pijete određeno pivo, verovatno nećete uživati u jelu koje se njime zaliva. Uvek kuvajte uz pivo, znate. I obavezno koristite onu vrstu koja dobro ide uz jelo koje pripremate.
Kao jednostavno pravilo – svetla piva poput pilsnera i lagera dobro idu uz delikatnija jela, dok tamnija piva poput portera i stouta dobro dopunjuju teža jela. Pivo sa IPA možda nije najbolja ideja. Sve se svodi na faktor gorčine. IPA je već sama po sebi prilično gorka, a njeno smanjenje će je učiniti još gorčijom. Što duže kuvate nešto sa alkoholom, više alkohola će ispariti. Ne postoji jednostavan način da se utvrdi da li je sav alkohol ispario u procesu kuvanja ili ne. Stoga, ako ste osoba osetljiva na alkohol ili kuvanje za decu, verovatno bi trebalo da preskočite kuvanje sa njim.
Preuzmite android aplikaciju.