Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Да ли сте за или против забране пушења у затвореном простору? (ВИДЕО/АНКЕТА)

Без обзира на то да ли сте пушач или талац дуванског дима у затвореном простору, свима нам се „смеши“ закон о забрани те лоше навике. Шта ви мислите о томе?

У циљу превенције и борбе против канцера, а у оквиру кампање „Рак је излечив“, покреће се иницијатива да се забрани руковање запаљивим дуванским производима у свим јавним затвореним местима.

С разлогом се у јавности спекулише о тој теми јер је у питању употреба цигарета чијим сагоревањем се емитују штетне супстанце, без обзира да ли их директно удишете, издишете или пасивно уносите у себе.

Иако је конзумирање цигарета ствар избора, полако се употреба тог „избора“ сужава и смањује само на отворен простор. Уколико питате пушаче о том закону, одговор је наравно негативан.

Можда тај закон изазива многим потрошачима нелагоду и делује ограничавајуће, али засигурно има за циљ промовисање превенције у тој суровој борби против опаке болести, такорећи у сврси колективног добра.
цигарета, пушење, дувански дим
Фото: WikimediaCommons/Tomasz Sienicki

Изабрати дувански дим је једно, али статистички подаци су нешто сасвим друго и они говоре о великом броју здравствено угрожених људи на годишњем нивоу, а та бројка иде и до 6.000 оболелих од којих 4.600 људи у просеку изгуби живот.

Осим што је веома штетна такође је и скупа навика за коју је потребно издвојити око девет одсто свог дохотка на цигарете и остале дуванске производе, показује истраживање Института економских наука.

Земље са високо развијеном свести о тој теми одавно показују то и у пракси, високом стопом непушачког дела становништва.

Иако спада у земље са најмање пушача на свету, Нови Зеланд је однедавно увео закон по коме ће бити забрањена продаја цигарета свим становницима рођеним од 1. јануара 2009. године и свим надаље млађим становницима и током целог њиховог живота.

Уколико дође до усвајања таквог закона, да ли тој лошој навици прети изумирање и да ли је тада конзумирање цигарета исплативо, шта ви кажете?


Да ли сте за увођење закона о забрани пушења у свим затвореним просторима?

Фото: Unsplash/Kristaps Solims


Upoznajte Novosađanku koja vozi gradski autobus (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.