Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Да бисте се хранили здравије, не морате нужно да избегавате тестенину! Ево коју треба да изаберете

Тестенина као намирница се често налази на листи намирница које треба избегавати ако желимо да смршамо или се хранимо здравије.
Фото: Pixabay/acekreations

Без обзира на бројне разлоге за избегавање ове популарне намирнице, она се врло често налази на трпези готово сваког дома.

Да бисте се хранили здравије, не морате нужно да избегавате тестенину.

За почетак, важно је да конзумирате препоручену количину, а то је око 70 грама сирове тестенине по порцији.

Међутим, ако желите здравију опцију, изаберите тестенину од целог зрна уместо беле тестенине. Ако погледамо калорије између ове две врсте тестенина, видећемо да су веома сличне.

Бела тестенина на 100 грама производа садржи око 370 калорија, 75 угљених хидрата, 13 протеина и око 2 грама масти.

Интегрална тестенина на 100 грама производа садржи око 350 калорија, такође 75 грама угљених хидрата и 13 грама протеина и 2 грама масти.

Међутим, бројеви нису увек мерило здраве исхране. Постоји неколико разлога зашто је тестенина од целог зрна бољи избор од обичне беле тестенине.

Намирнице које још увек можете да једете када сте у процесу губитка тежине

Интегрална тестенина се прави од целих житарица, тако да садржи и до дупло више влакана која подстичу боље варење у телу. Такође садржи више гвожђа, што је добро за вашу крвну слику.

Такође има много више магнезијума и фосфата, који утичу на здравље зуба и костију, а низак гликемијски индекс значи да вам ниво шећера неће порасти као код обичне тестенине.

И на крају, тестенина од интегралног брашна и производи од интегралног брашна уопште дају дужи осећај ситости и енергије.

Ово ће вам помоћи да једете мање тестенине, али и да избегнете глад у каснијим сатима, тако да је тестенина од интегралног брашна добар избор ако желите да избегнете грицкалице.

Simptomi koji ukazuju da telo ne dobija dovoljno hranljivih materija

Преузмите андроид апликацију.