Почетна > Србија
Србија

Чувени Вуков споменик демонтиран после 85 година, креће рестаурација

Бронзана скулптура Вука Караџића на углу Булевара краља Александра и Рузвелтове улице у Београду, данас је демонтирана и биће пренета у атеље вајара Зорана Кузмановића у Смедереву који ће обавити рестаурацију.
Фото: Танјуг/Предраг Митић

Према уговору, рестаурација би требала да траје 120 дана, али из Завода за заштиту споменика очекују да ће се завршити до краја године.

Фото: Танјуг/Предраг Митић

Фото: Танјуг/Предраг Митић

Директорка Завода за заштиту споменика Београда Оливера Вучковић рекла је за РТС да је пројекат израђен 2019. године, а да су градске власти сада издвојиле средства за комплетну санацију и реконструкцију Вуковог споменика.

„Чини ми се да је ово сада историјски моменат, јер Вук после 85 година напушта ово место и надамо се да ће до Нове године поново бити на овом месту“, навела је Вучковићева за РТС.

Фото: Танјуг/Предраг Митић
Она је додала је да се нада да ће комплетна санација бити у том периоду, а да ће у међувремену бити урађен и камени постамент.

„Када је рађен плато 1995. године, урађена је једна мања интервенција на самом постаменту, међутим, том приликом није изабран одговарајући камен. Ми ћемо сада исправити то, а скулптуру носимо на детаљну санацију, пошто, откад је постављена, није никада рађено конкретно на њој“, рекла је Вучковићева.

Из Завода подсећају да су 7. новембра, након великих и успешних реконструкција Споменика Победнику и Споменика захвалности Француској, отпочели радови на санацији и рестаурацији споменика Вуку Стефановићу Караџићу, тачно на дан када је свечано споменик откривен у присуству градских званица и становника Београда пре 85 година (7. новембра 1937. године).

Идејни пројекат санације и рестаурације споменика Караџићу израђен је у 2019. години, а Град Београд је за ову годину определио средства за извођење радова у висини 11 милиона динара, чиме су се стекли услови да почну радови.

Predsednik Srbije domaćin Orbanu i Nehameru

Преузмите андроид апликацију.