Početna > Život i stil
Život i stil

Čudotvorni začin koji se koristi više od 4.000 godina

Kurkuma je začin iz porodice đumbira i smatra se jednim od najboljih i najlekovitijih začina i hranljivih suplemenata.
Foto: Pixabay/catalinpopro

Ova biljka najbolje uspeva u Indiji i jugoistočnoj Aziji, na temperaturama između 20 i 30 stepeni i potrebne su joj obilne padavine kako bi uspela. Brojna istraživanja su utvrdila da blagotvorno deluje kako na telo, tako i na mozak.

Ovaj čudotvorni začin se koristi u medicinske svrhe više od 4.000 godina, a kod nas se najlakše može pronaći u svom praškastom obliku. Ima prirodne antizapaljenske sastojke, povećava antioksidansni kapacitet tela, pomaže bolje funkckionisanje mozga i smanjuje rizik od oboljenja mozga, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, pomaže u sprečavanju i razvijanju raka i Alchajmerove bolesti, deluje protiv depresije i usporava starenje i bolesti povezane sa starenjem.

Osim toga, jača imuni sistem, pomaže zdravo varenje, čisti jetru, reguliše metabolizam, odličan je za izgled kože, smanjuje nivo lošeg holesterola i smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Najveći broj njegovih lekovitih svojstava je zbog moćnog sastojka po imenu kurkumin. Kurkuma ima prijatan zemljast i blag ukus koji može da transformiše svako jelo. Savršeno ide uz povrće, meso, ali i uz doručak i dezerte. Ne zaboravite samo da čak i mala količina kurkume može celo jelo da preboji u žuto.

Ukoliko vas zanima na koji način možete da dobijete svoju dnevnu dozu kurkume, evo nekoliko predloga: supe, paprikaši i čili sosevi, možete ga jesti sa pire krompirom, sa palačinkama i vaflima, u jogurtu, smutijima, salatama, sveže ceđenom soku od jabuke, cvekle i šargarape. Međutim, poseban način za konzumiranje ovog svemoćnog začina jeste u zlatnom mleku od kurkume.

Da li znate šta je i kako se pravi zlatno mleko?

Preuzmite android aplikaciju.