Почетна > Свет
Свет

Црвени крст: Свет опасно неспреман за будуће пандемије

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ), оцениле су у извештају који је објављен данас да је „свет опасно неспреман“ за будуће пандемије и апеловала на све државе да до краја године унапреде своје безбедносне политике за сузбијање пандемије.
Фото: Танјуг/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

У свом Извештају о светским катастрофама 2022, ИФРЦ наводи да су све земље, упркос пандемији ковид-19 током које је умло више људи него од било ког земљотреса, суше или урагана у историји, и даље неспремне за сузбијање будућих глобалних епидемија, преноси Ројтерс.

У извештају се наводи да би земље требало да ревидирају своје законодавство како би осигурале да је у складу са плановима за борбу против избијања пандемије до краја 2023. године и да усвоје нови споразум и ревидиране међународне здравствене прописе до следеће године, који налажу већа буџетска улагања у циљу сузбијања пандемије.

У извештају се препоручује и да земље повећају улагање у домаћи здравствени систем за један одсто бруто домаћег производа, као и финансирање Светске здравствене организације (СЗО) за најмање 15 милијарди долара годишње.

SZO će se zalagati za aktivniju ulogu u prevenciji naredne krize

Преузмите андроид апликацију.