Почетна > Свет
Свет

СЗО ће се залагати за активнију улогу у превенцији наредне кризе

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да ће се на састанку одбора те организације ове недеље залагати за активнију улогу у превенцији наредне потенцијалне глобалне здравствене кризе након пандемије ковида-19, али и да ће покушати да нађе начине за обезбеђивање буџета којим би то финансирала.
Фото: Танјуг/Martial Trezzini/Keystone via AP

На састанак у Женеви биће програм СЗО за ову годину, као и њен буџет, преноси Ројтерс.

Како су саопштили из СЗО, организација се су суочава са два кључна изазова: „светом који очекује више од свог водећег здравственог тела, али које још није показао довољно спремност да је финансира“, преноси Ројтерс.

„Фокус састанка ће у великој мери бити на програмском буџету, а затим на одрживом финансирању“, рекао је на конференцији за новинаре директор за управљачка тела СЗО Тимоти Армстронг, одговарајући на питања о дневном реду.

СЗО ће тражити рекордних 6,86 милијарди долара за буџет за период 2024-2025. године, наводећи да би одобравање ове суме представљало „историјски корак ка снажнијој и независнијој СЗО“.

Одобрење буџета ће захтевати од држава чланица да испуне обећања дата прошле године о повећању обавезних такси, што је и даље неизвесно јер је договор увек био подложан додатним условљавањима, рекли су извори упознати са разговорима.

Како су додали, апсурдно је да СЗО након пандемије ковида-19 и даље мора да „моли за новац“.

Ројтерс није могао одмах могао да утврди које би земље могле да ускрате подршку финансирању буџета.

Тренутни, основном буџету, недостаје скоро милијарду долара, показао је документ СЗО, додају два извора.

Blinken: Sve opcije na stolu da se Iran spreči da dođe do nuklearnog oružja

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке