Почетна > Свет
Свет

Црна Гора: Влада преговара са четири епархије СПЦ

Црногорска влада је на данашњој седници најавила да ће формирати петочлану Комисију која ће што пре преговарати не са СПЦ, него са четири њене епархије регистроване у Црној Гори.
Фото: Pixabay/falco

Влада је приликом расправе о информацији о наставку преговора о статусу и уговорним односима између верских заједница и државе Црне Горе, са акцентом на Српску православну цркву, саопштила да ће преговарати и са осталим заинтересованим верским заједницама, међу којима је и Црногорска православна црква, преноси портал ЦДМ.

Током расправе о овој информацији, министар спољних послова Ранко Кривокапић навео је да, иако се преговара од 2012. године, влада нема уређену платформу, ни извештаје и нагласио да ови преговори морају да буду „крајње формални“.

Кривокапић је рекао да црногорско Министрство правде формално не преговара са СПЦ него са четири епархије СПЦ регистроване у Црној Гори, али и осталим верским заједницама, и са Црногорском православном црквом, наводи ЦДМ.

Црногорски премијер Дритан Абазовић истакао је да уговор треба да се склопи са СПЦ коју у Црној Гори представљају четири епархије.

“То ћемо урадити и са ЦПЦ. Културна добра штити закон и ништа што није предвиђено у закону неће бити ни у уговору. Грађани могу бити спокојни, као што су пре могли да буду спокојни него их ми помамљујемо да ће њихови манастири и цркве да заврше негде друго. Неће, то су наша културна добра”, поручио је црногорски премијер.

Он је позвао да се тим за преговоре са верским заједницама што пре формира, и да се преговори заврше успешно, наводи ЦДМ.

Habek: Smanjene isporuke gasa su ekonomski napad na Nemačku

Преузмите андроид апликацију.