Почетна > Свет
Свет

Црна Гора обележава Његошев дан, Јоаникије: Долазе боља времена

Црна Гора данас први пут обележава Његошев дан, а тим поводом митрополит црногорско-приморски Јоаникије оценио је да долазе боља времена за Црну Гору јер је, како је навео, почела да се враћа Његошу с обзиром на то да се ове године празник прославља у целој Црној Гори, укључујући у многим институцијама.
Фото: PrtSc/Митрополија црногорско-приморска

„И то је велики, велики корак за Црну Гору и то можемо да видимо као знак покајања и преумљење, да више људи не размишљају онако како им се нареди из некога центра политичког, идеолошког, него су се вратили сами себи и вратили су се својим највећим људима. То је најприроднији поредак ствари“, рекао је владика Јоаникије, који је данас служио Свету архијерејску литургију у Цетињском манастиру.

Митрополит Јоаникије је у беседи говорио о три јерарха којих се ових дана сећамо, о Св. Петру Цетињском, Петру Другом Петровићу Ловћенском Тајновидцу и митрополиту Амфилохију, а посебно се осврнуо на Петра Другог Петровића Његоша, који је рођен на данашњи дан, наводи се на сајту Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит је подсетио да је Црна Гора одмах после смрти Његоша имала проблеме да прихвати његову величину, да краљ Никола није штампао Његошева дела, и да је „Горски вијенац“ први пут у Црној Гори штампан 1913. године.

„Његово ђело, нарочито Горски вијенац, давно је названо народна Библија. А да ли би је мудри људи тако назвали да у његовоме делу, нарочито у Горском вијенцу, нису сабране вечне истине, да нису саопштене на један разумљив и народу потпуно прихватљив и близак начињ А с друге стране ко је дубље понирао у тајну Божјег свемогућства и тајну Божјег стварањај Он је Бога као ствараоца видео као песника који ствара светове и свеопштега творца поезија, све што је Бог створио, све Божје стварање он је видио као ширење поретка, ширење светлости на рачун таме“, беседио је владика.

Оценио је да је Његош сабрао све оно што је најлепше „у нашем народу“.

Осврнуо се на појаву преправљања Његоша, која је, како је навео, посебно изражена последњих педесет и више година.

Митрополит је рекао да су „покушали да преправе његово дело, да макну из њега или макар да запоставе оно што им се није свиђало“.

„Ми немамо намеру да то прихватамо. Нити да прихватимо гажење његовога тестамента, нити рушења његове цркве на Ловћену, нити преправљања његова дела, ни његовог српског огледала. Немамо намеру то да чинимо. Јер ако ћемо да поштујемо Његоша, онда треба да поштујемо њега у целини као личност, његово дело и његова завештања, а не како се нама свиди. То је таква некултура и примитивизам, да је више дојадило свакоме“, поручио је владика.

Поводом 13. новембра – Његошевог дана, црногорског празника културе, представници дипломатско-конзуларних представништава Црне Горе у Италији, Србији и Словенији положили су венце на споменике Петру II Петровићу Његошу у Риму у Парку „Вила Боргезе“, у Београду на платоу испред Филозофског факултета, и у Љубљани на Његошевој цести, саопштено је из црногроског Министарства спољних послова.

„Имајући у виду чињеницу да је црногорски владар, владика, државник и писац Петар II Петровић Његош једна од најзначајнијих личности у историји Црне Горе, Министарство спољних послова је на симболичан начин одало почаст Његошу, уз уверење да ће овај празник убудуће бити обележаван и одговарајућим програмима, креираним у сарадњи са нашим институцијама културе, у циљу афирмације црногорске културне баштине и историјског насљеђа у иностранству”, навело је министарство.

Prodaje se selo u Španiji za 260.000 evra – ima 44 kuće, školu i hotel (VIDEO)

 

Преузмите андроид апликацију.