Почетна > Свет
Свет

Црна Гора на прагу епидемије морбилама

Црногорски Институт за јавно здравље данас је поново апеловао на родитеље да вакцинишу своју децу ММР вакцином јер се, како су поручили, земља налази на прагу епидемије.
Фото: Pixabay/whitesession

Мале богиње – морбили, који су се појавили у региону, једна су од најконтагиознијих (најзаразнијих) болести, а само једна инфицирана особа вирус ће пренети на 12-18 осетљивих, објаснила је епидемиолог Милена Поповић Самарџић.

Поповић Самарџић је на свом Фејсбук профилу написала да се особа сматра осетљивом уколико није вакцинисана или није преболовала мале богиње.

„Пре увођења вакцине, честе цикличне епидемије морбила односиле су чак 2,6 милиона живота годишње према подацима СЗО. Након увођења ММР вакцине број смртних случајева смањио се за 73 одсро у периоду од 2000. до 2018. године. Процењено је да је вакцинацијом против малих богиња у овом периоду превенирано 23,2 милиона смтрних случајева. Међутим ефекти вакцинације ММР вакцином зависе од обухвата“, навела је она.

Како је казала, захваљујући вакцинацији број смртних случајева од малих богиња пао је са 1.070.000 у 2000. години на 60.700 у 2020. години (извор WHО).

„Мале богиње су респираторна инфекција. Вирус се преноси директним контактом и ваздухом. Дакле кашљем, кијањем, говором избацују се партикуле које садрже вирус. Те партикуле, које онда удишемо, одржавају су у ваздуху чак и два сата. Довољно је да прођете кроз ходник или затворен простор у ком је боравила особа која је инфицирана, а која то још увек не зна или није препознала, јер је особа заразна четири дана пре и четири дана након избијања оспе, и да удахнете ове партикуле које садрже вирус“, појаснила је Поповић Самарџић, пренео је портал подгоричке Адриа тв…

Čarls i Vilijam bez komentara u prvom pojavljivanju od izlaska Harijeve knjige

Преузмите андроид апликацију.