Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Чланице ансамбла „Вила” вицешампионке на фестивалу у Неготину

Млађа женска певачка група Фолклорног ансамбла „Вила“ СКУД-а „Железничар“ из Новог Сада уз пратњу младог инструменталисте на традиционалним инструментима Адреја Јанке освојила је друго место на 8. Вокалном етно фестивалу младих у Неготину, обавештавају из тог  културно-уметничког друштва.
Фото: PrtSc/СКУД Железничар

Овај фестивал одржава се у организацији Креативног удружења „Него“, уз покровитељство Министарства културе и информисања Републике Србије и Општине Неготин и уз подршку Музеја Крајине и Дома културе „Стеван Мокрањац”.

Фестивал је јединствена манифестација међународног карактера у Србији и региону, где млади учесници изводе изворне песме a cappella или уз инструменталну пратњу, традиционално или у обради, а где је основни циљ очување вокалне традиције кроз зближавање младих са српским културним наслеђем.

На дан великог хришћанског празника Успења Пресвете Богородице, младе „Вилине” уметнице су се на овом такмичењу надметале у категорији „традиције“ у оквиру које је наступило десет одабраних певачких група из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Бугарске, а међу којима су били и састави етномузиколошких одсека средњих музичких школа из Суботице и Сомбора.

Иако је овај „Вилин” ансамбл тек недавно оформљен, девојке су извеле шест песама из разних подручја српског духовног простора (Косова и Метохије, Рашке, Баната, Подгрмеча, Кордуна и Тимочке Крајине).

Њихов аутентичан и добро припремљен наступ који је осмислила руководилац групе др Селена Ракочевић, као и зрелост у интерпретацији различитих вокалних стилова изведених уз пратњу кавала, фруле и двогласних гајди које је свирао Андреј Јанка је оцењен као одличан, те су „Вилине“ чланице понеле титулу вицешампиона овог такмичења одмах након изванредног састава „Ђуде“ из Колашина, који чине старије и много искусније девојке.

Фото: PrtSc/СКУД Железничар

Мада је од њих седам, чак три први пут јавно запевало на овом такмичењу, чланице млађе певачке групе Ансамбла „Вила” су енергијом и интерпретацијом освојиле и публику и стручни жири који су чинили еминентни универзитетски професори традиционалног певања, свирања и етномузикологије, као и композитори и истакнути извођачи традиционалне песме, истакао је Остоја Калаба.

Уметност повезује различитости Новог Сада и Луксембурга.

 

Преузмите андроид апликацију.