Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Цинк и кожа

Цинк је минерал веома важан за здравље и лепоту коже и косе. Иако се често говори о недостатку других минерала или витамина у организму, цинк се често заборавља. У развијеним земљама се недостатак цинка често бележи због неправилне исхране, недовољног уноса намирница које садрже цинк и конзумирања алкохола.
Фото: Pixabay/Kjerstin_Michaela

Због учесталости проблема, постоје тврдње да половина светске популације пати од недостатка цинка. Најчешћи симптоми недостатка цинка су сува кожа, акне, честе упале и инфекције коже, отежано зарастање рана, сува и ломљива коса, ломљиви нокти и беле флеке на њима.

Извори цинка

Извори цинка су различити. Највише се налази у месу (пилетина, говедина, ћуретина, изнутрице), риби, шкољкама, морским плодовима, млеку и млечним производима. Рооибос чај ​​садржи и цинк, па се препоручује да га пијете код акни и разних дерматитиса. Вегетаријанцима је потребно више цинка него људима који једу месо, па чак и до 50 одсто више. Али одређене методе припреме хране, као што је натапање пасуља и зрна у води, могу смањити њену количину. Цинк је важан јер одржава ниво шећера у равнотежи, игра улогу у деоби ћелија, као и формирању протеина. Недостатак цинка описан је и доказан тек 1961. године. Недостатак цинка може изазвати успоравање раста и развоја деце, компликације у трудноћи, неодговарајући одговор имуног система и повећану осетљивост на инфекције. Цинк показује одређену директну активност против вируса (посебно прехладе) и херпеса, али тачан механизам деловања још није познат.

Фото: Pexels/Anna Shvets
Значај цинка

Цинк има много важних улога јер је градивни блок многих ензима. Такође учествује у многим метаболичким процесима у телу, важан је у имунолошким процесима, као и за репродуктивне органе. Штити од хроничног умора, а важан је и за здравље косе и коже. Најчешћи симптоми недостатка цинка везани за кожу и косу су сува кожа, акне, честе упале коже које не пролазе, кожне инфекције, отежано зарастање рана, сува и ломљива коса, ломљивост и беле флеке на ноктима. Ако сумњате на недостатак цинка, треба га надокнадити конзумирањем одређених намирница или у таблетама. Уобичајена дневна доза цинка у таблетама је 10 до 20 мг и узима се 6 до 8 недеља. Уколико се узима дуже време, посебно уз одређене лекове, неопходна је консултација са лекаром.

Локална примена цинка на кожу и дејство дехума је познато већ дуги низ година. Познато је да локални цинк има антиинфламаторно дејство, па се користи за упална стања коже.

Посебно код атопијског дерматитиса, интертригинозног дерматитиса, у лечењу акни, розацее, периоралног дерматитиса, перлехе, херпес симплекса, себороичног дерматитиса итд. На тржишту постоји много козметичких и дермокозметичких производа који садрже цинк у разним комбинацијама. Сами производи могу бити у облику густих паста, крема, лосиона, емолијената итд. Цинк делује на кожу тако што спречава развој бактерија, чисти поре, делује противупално и смањује црвенило. Да би се појачало њихово дејство препаратима се често додају бакар, овас и др. Лосиони са цинком су веома ефикасни у лечењу себороичног дерматитиса власишта јер се могу примењивати свакодневно и неограничено. Код кожних обољења која се често понављају као што су пеленски осип или црвенило у наборима коже, креме са цинком су веома ефикасне. Они смањују упалу и спречавају влагу и иритацију коже. Цинк у кремама има и фотопротективни ефекат, који се примењује у производима који се називају минерални заштитни фактори, јер цинк остаје на површини коже и одбија сунчеве зраке. Овакви препарати су намењени осетљивој кожи, дечијој и кожи алергичној на сунце.

Evo kako treba negovati područje pazuha

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке