Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Циклонизација: На комарце са земље и из ваздуха

Екипе „Циклонизације“ ће у наредних неколико дана на територији Града Новог Сада извести серију јутарњих и вечерњих третмана са земље и из ваздуха, усмерених на одрасле форме инвазивних врста комараца.
Фото: Циклонизација Нови Сад

Ова акција против азијског тиграстог комарца је наставак сличне серије третмана изведене у трећој декади јуна.

„Данас у раним јутарњим часовима одрађен је третман са земље на Новом насељу, Кеју, Штранду и Рибарском острву, а третман из ваздуха обухватио је зоне изнад касарне Југовићево, Новог гробља, ранжирне станице и уз пругу код луке ка Жежљевом мосту“ каже менаyер за односе са јавношћу „Циклонизације“ Дарио Аћимовић.

„Наставили смо у вечерњим часовима третманима са земље у насељима Телеп, Адице и Камењар. Сутра у 4.30 часова стартује јутарњи третман против одраслих комараца са земље у насељима Роткварија, Подбара, центар и Стари град. Овој акцији претходила је серија третмана против ларви тиграстог комараца на познатим микро извориштима у наведеном деловима града.“

Аћимовић наводи да искуства “Циклонизације” показују да су изворишта тиграстих комараца у урбаним срединама Новог Сада пре свега запуштена дворишта приватних кућа и предузећа, али и кишничаре, септичке јаме, одложене старе гуме, сливници, шахтови, саксије за цвеће, бурад, кофе као и све посуде у којима се накупља кишница.
Фото: Циклонизација Нови Сад

На терену су, каже, узорковане ларве тиграстог комарца и из микро изворишта као што су пивске флаше, конзерве, амбалаже у којима је било довољно нутријената и воде да се формира целокупан развојни цикус ове врсте.

Чињеница је да последњих година није било правих зима и континуираних ниских температуре, те је очекивано и то што није било природне редукције. Ово је, уз врела лета, омогућило тиграстом комарцу да се прилагоди на ново станиште и да се брзо размножава.

Зато стручњаци од почетка сезоне прате бројност и распрострањеност ове врсте комараца и када год се укаже потреба изводе третмане.

„Оваква изворишта у домаћинствима неопходно је прекрити или уклонити како се не би накупљала вода. Уколико грађани у свом дворишту или околини поседују кишничаре, шахтове, бурад и друге посуде са водом тај проблем могу да пријаве нашем кол центру на 021/641 23 22. Екипе ће по дојави спровести детаљан преглед терена и ако је потребно извести ларвицидни третман. На тај начин спречићемо заједно брзо ширење ове агресивне врсте комараца“, каже Аћимовић.

Biciklistička staza u Futoškoj ulici uskoro potpuno preuređena

 

Преузмите андроид апликацију.