Meki španski kozji sir, po imenu olavidia, zauzeo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju za najbolji sir na svetu i oduševio sudije „World“s Best Cheese“ nadmetanja.
Pobednički sir sadrži plemenitu plesan „penicillium candidum“ i ima karakterističan sloj pepela od koštica masline koji prolazi kroz njegovu sredinu, prenosi portal „Vino&Fino“.
Na drugom mestu je meki sir kuće „Fromagerie Berthaut“ iz Francuske, na trećem mestu je gauda odležana u pećini iz Holandije, a prošlogodišnji najbolji sir bio je „rogue river blue“, organski plavi sir iz Oregona u SAD.
„Poželeo sam da idem u krevet s njim“, rekao je britanski sudija Džejson Hajnds, jedan od 250 sudija na velikom takmičenju.
„Ovaj sir me je očarao i ukrao mi srce. Nije sličan ničemu što sam ranije video. Njegov izgled je tako originalan, sir je mastan i zavodljiv“, dodao je sudija.
Sir koji je osvojio međunarodni žiri delo je jednog malog španskog proizvođača sira u porodičnom vlasništvu, po imenu „Quesos & Besos„, što u prevodu znači sirevi i poljupci.
Ova kompanija počela je sa radom pre samo pet godina u južnoj Španiji.
„Sve što radimo inspirisano je ljubavlju prema našoj porodici, uključujući i naziv naše firme, tako da je ovo jedan veoma poseban trenutak za nas“, rekla je glavni proizvođač sira Silvia Pelaez na ceremoniji dodele nagrada održanoj u Španiji.
Preuzmite android aplikaciju.