Французи су одувек важили за нацију која је знала да погоди праву меру када је реч о храни. Њихова јела карактеришу специфичне комбинације укуса. Мали, али слатки залогаји, изузетна естетика приликом сервирања хране, у томе су, мора им се признати, одувек били без премца.
У Новом Саду француска јела можете пробати на неколико места. Пре тога ваљало би знати каква јела тражите и шта је оно што је својствено француској кухињи.
Француска кухиња
Француска кухиња постала је популарна широм света, посебно почетком 20. века када се дух аристократске Европе преносио на сваки сегмент живота.
Французи су познати по чувеним гастрономским специјалитетима и посебно специфичним јелима. Многа јела и комбинације укуса откривене су захваљујући француској аристократији где су аристократе тражиле разне гастрономске иновације, које би говориле о неприкосновености њиховог укуса и стила.
Тако се, рецимо, чувени бешамел сос приписује Лују де Бешамелу, француском племићу из XVII века који је изумео овај, сада већ саставни, сос многим јелима.
Поред бешамел соса, ту су и многи други сосови које Французи користе издатно у својој исхрани, а дугују част француској аристократији попут соса Соубис, соса Морнеја, Беарнеза…
Посебну заслугу од сосева, данас ће многи љубитељи мајонеза захвалити Французима. Овај популарни крем сос сматра се да је настао 1782. године приликом једног славља и тада добио назив Маионски, односно на француском „мајонез“ (mayonnaise).
Французи су веома популарни по својим пекарским производима: француски хлеб премазан путером – бриош, француске лепиње, затим чувени француски кроасани који се грицкају уз јутарњу кафу, француске крофне и разни други хрскави производи…
Такође, незаобилазно је поменути француска предјела од којих су најпознатији разноврсни потажи (етимологија речи потаж води од француске речи potasse). Неке од потажа смо и ми преузели као редовне у својој кухињи, а свакако да се Французи посебно диче изворном рецептуром на коју полажу право.
Bisque потаж је најпопуларнији француски потаж и припрема се са плодовима мора.
Француски десерти су једни од најпознатијих и најслађих у свету. Сигрно сте чули и јели многе од њих. Колач познат под називом Крем Бруле, Чоколадни мус, затим слатки, шарени кекси Макарони, Креп – палачинке, Еклери, Маркиза торта, колач Наполеон и многи други.
Сиреви и вина
Сиреви и вина су оно на шта прво помислимо када помислимо на Француску гастрономску понуду.
Француска је један од највећих произвођача вина у свету, а неке од најпознатијих сорти вина носе називе према француским областима из којих потичу, попут: Бургундије, Провансе, Шампања, Алзаса, итд.
Сиреви су опет храна која уме да буде храна Богова, само ако набасате на праве. Код Француза тога итекако има. Француска производња сира позната је по широком избору који се броји од чак неколико стотина различитих врста, од тврдих до меких, свежих и топљених, пресованог и куваног сира, плавог, овчијег, меког сира, итд…
Естетика Француза
Французи се посебно истичу на начин како презентују своју храну.
Опште је позната ствар да естетика Француза окупира целокупан њихов живот, од стила и облачења, ентеријера и екстеријера, па све до хране.
Французи су неприкосновени у сревирању хране, где чак и обичан француски сендвич делује као виша класа у односу на сендвиче из других земаља. Временом управо због развијене естетике у сервирању хране, француска храна је добила епитет „високе кухиње“, која се истиче пре свега у прецизној серви, коју чине мале количине хране и несвакидашња декорација.
Новосадска гастрономска понуда француске кухиње
У Новом Саду постоји неколико ресторана који носе француске називе, али им је гастрономска понуда орјенитсана и на друге кухиње.
- Први од њих је ресторан „La petite cuisine/Мицина кухињица“, који се некада звао „La petite cuisine“, а сада носи назив Мицина кухињица и служи француску клопу. Међутим без обзира како се ресторан зове, ако потражите франуске ресторане на интернету, овај ће вам се дефинитивно понудити. Ресторан се одувек налази на истој адреси – Бранимира Ћосића 15. Познат је по томе што нуди и посни, и вегански мени, поред месног. Ресторан служи разне врсте француских потажа: пурпурни потаж од црвеног купуса, потаж од тиквица, затим потаже од карфиола и бадема, целера и лимуна, потаж од шаргарепе и црвеног сочива, итд. Овде такође можете пробати неке необичне специјалитете попут пилећег белог меса у сосу са плавим сиром, орасима и свежом рибизлом, као и кремасту паленту кувану у биљном млеку са буковачом.
- Други ресторан који у свом менију служи доста француских специјалитета јесте „Kalem by Zak“ који се налази у склопу Пупиновог хотела у центру града. У овом занимљивом менију пронаћи ћете одлична предјела која наликују на француска, попут муса од плавог сира, муса од бурате, муса од димљеног лососа, али и јела попут похованог сира “Camembert” са џемом од бруснице.
- Француски ресторан који прави популарне француске палачинке постоји и у Новом Саду под називом „Crèpes ProKuvaj“, а налази се на последњем спрату тржног центра „Променада“. Савршен укус крепес палачинке крије се у њеној лаганој текстури, фантастичном крему и добро смиксаним састојцима. Постоје различите варијанте крепес палачинки – од сланих до слатких. Популарне слане палачинке су Наполеон, А. Бураин, Прованса, Версај, Бонжур палачинка. Слатке палачинке представљају прави рај за сладокусце и ту можете поручити омиљену палачинку Макарену са нугатом, плазмом и малином, затим Прокувај палачинку, Мон шери, Ја доре палачинку, Дежа ву, итд.
За краљицу палачинки се узима Прокувај специјал палачинка пуњена „krepes nutelom“, малином и сладоледом од ваниле, а допуњена мафином од чоколаде.
View this post on Instagram
У „Crèpes ProKuvaj“ наћи ћете и њихове савршене кремиће различитих укуса који доприносе савршеном укусу француских палачинки.
View this post on Instagram
Поред палачинки ту су и разне тестенине, „Mac&Cheese“, као и прави француски тост и једни од најтраженијих сендвича у граду, сендвичи монсиер и мадам.
View this post on Instagram
- Трећи ресторан који нуди француска јела на свом менију је нешто сасвим другачије од оног што сте навикли. Управо нам се чини да ово највише личи на високу француску кухињу јер постиже дожиљај и укуса, и изгледа. Наиме, Јасмина Вукашиновић позната под називом „JASMIN A MASLINA„ покренула је луксузан концепт служења хране. Њена замисао луксузног места и елегатно сервиране хране итекако подсећа на оно што раде Французи. Вечера се послужује у салонском стану, а не ресторану. Храна се сервира врло прецизно и изгледа естетски савршено. На вечеру не можете тек тако ући, потребна вам је унапред резервација, али зато једном када уђете можете се само препустити уживању.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
- Уколико сте ипак у потрази за добрим француским сиром, некада сте то могли пронаћи у радњи „Францске тајне“ у Новом Саду. Међутим овај култни бренд француских сирева више није доступан граду, него само у српској престоници – Београду. Не очајавајте, постоје још нека места на којима можете пронаћи француске сиреве, једно од њих је локал „Сир&Фино“ на адреси Фрушкогорска 29. Они у понуди, поред италијанских, херцеговачких, сјеничких, хомољских, сврљишких, имају и француске сиреве. Тако овде можете пазарити плави сир из Ауверња, Конте, Бри сир, Морбиje, Раклет, Дорблу.
- Што се тиче слатке понуде, посластичарница „Слатки дан“ је специјализована посластичарница чији су сви деликатеси рађени по француској рецептури. Царство снова за љубитеље слаткиша налази се на адреси Балзакова 29. Сви слаткиши су добро познати француски слаткиши, од кекса макарона до најфинијих колача.
View this post on Instagram
View this post on Instagram
Преузмите андроид апликацију.