Мозгу пре свега требају здраве масти, али и флавоноиди којима је богато бобичасто воће.
Храна има велики утицај на структуру и здравље мозга. Мозак троши око 20% дневног калоријског уноса, а калорије треба да обезбеди одговарајућа храна као извор квалитетног горива које одржава и подржава добру концентрацију и менталну бистрину.
Мозгу пре свега требају здраве масти, и то баш оне које се налазе у маслиновом уљу, орашастим плодовима и семенкама, авокаду, масној риби… Поред масти, мозгу су потребни и флавоноиди којима је богато бобичасто воће.
Ове четири врсте намирница су најкорисније за здравље мозга:
1. Зелениш
Поврће, а нарочито зелено, одлично је за здравље мозга, јер садржи фолате, флавоноиде, витамин Е и каротеноиде.
Зелениш попут спанаћа, раштана, зелене салате и кеља најбоље су опције; чак је и научно доказано да ово поврће успорава старење мозга.
2. Бобичасто воће
Бобичасто воће је препуно флавоноида, који су кључни за здравље мозга. Током једне двадесетогодишње студије спроведене на хиљадама људи који једу воће, стручњаци су запазили да најнижи ниво слабљења когнитивних функција имају они који конзумирају бобичасто воће.
3. Орашасти плодови
Орашасти плодови препуни су витамина Е, који чува мождане функције. Због једињења која садржи, као и здравих масти, влакана и антиоксиданаса, орашасти плодови помажу целокупном здрављу.
Да бисте направили праву „чаробну“ комбинацију за мозак, помешајте орашасте плодове и бобичасто воће.
4. Маслиново уље
Маслиново уље је одлична основа здравог оброка. Доктори саветују да употребу осталих уља и путера смањите, а да укључите маслиново, нарочито хладно цеђено.
Naučna istraživanja su došla do odgovora na pitanje zašto deca ne vole brokoli
Преузмите андроид апликацију.