Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири важне прекретнице у развоју деце које родитељима често промакну

Сви родитељи памте прву реч, први корак и први зубић, и те прекретнице често буду забележене у дневнику или фотографијом. Међутим, постоје и оне прекретнице којих родитељи нису свесни, а на које би заиста требало обратити пажњу.
Фото: Pexels/Pixabay

Откривамо најважније међу њима, које су често неупадљиве и делују прилично небитно.

Обарање ствари

Када дете почне по кући да обара ствари или да то чини играјући се са својим играчкама, то обично прилично иритира родитеље. Међутим, ова „иритантна навика“ је невероватан увид у развој детета. То је заправо знак да дете учи шта су то узрок и последица. Оно лагано почиње да увиђа да ће ако нешто баци, то пасти на земљу. Такође, ако направи велику кулу од коцака и гурне је, она ће се срушити.

Имитација

Нешто што ће сваком родитељу бити врло симпатично јесте да види свој одраз у свом детету. Не мисли се на сличност између родитеља и детета, већ на то да оно имитира маму или тату. Дете то може урадити покретом руку, ногу, изразом лица или речима. Невероватно је то да бебе са свега 8 месеци имају способност да опонашају родитеље.

Показивање емпатије

Емпатија је нешто чему морамо да научимо своју децу, али она се дешава и природно. Деца примећују ствари које се дешавају око њих иако их још увек не разумеју. Ако сте приметили да ваш малишан реагује ако је неко у његовој близини тужан нудећи му свој загрљај, то је знак да је открио саосећајност. Такође, емпатија укључује и дељење играчака са другом децом.

Маштовита игра

Како ваша беба постаје већа, она истовремено показује веће интересовање за своје играчке. Можда ћете једног дана открити како седи у углу собе и прича са својим играчкама. То је знак да се она препушта маштовитој игри у којој играчке оживљавају, што представља огромну прекретницу. Можда њена игра нема много смисла за вас, али је важно запамтити ову дететову прекретницу.

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste; idealni razmak između dve trudnoće je…

Преузмите андроид апликацију.