При недостатку витамина Б3 настају замор, дигестивне сметње, депресија, главобоље, нервоза, слаба концентрација, сенилност и несаница.
Витамин Б3, као и други витамини Б-групе, неопходан је за регулисање шећера, масти и протеина. Такође, помаже раду дигестивног тракта, здрављу коже, нервних ћелија, крвних судова.
Витамин Б3 се још назива и ниацин или никотинска киселина. С обзиром на то да је ниацин растворљив у води, а сваки вишак се излучује путем урина, стручњаци напомињу да га је веома важно уносити у организам помоћу хране.
Ово су намирница које имају највише витамина Б3:
1.Говеђе месо
Говеђе месо је врло здраво јер је богато хранљивим састојцима. Обилује витаминима Б-комплекса, посебно Б12, Б6 и Б3, а они повољно утичу на нервни и кардиоваскуларни систем.
Месо животиња које пасу садржи минерале селен, цинк, калијум, фосфор, магнезијум и позитиван однос масних киселина, као и витамине А и Е.
2. Кикирики
Кикирики је богат калијумом, магнезијумом, фосфором, калцијумом, бакром и натријумом, минералима есенцијалним за организам, јер су саставни део електролита.
Садржи гвожђе и цинк, који су код већине врста воћа у дефициту. Од витамина, кикирики је богат витамин Б3, фолатима и витамином Е.
3. Авокадо
Авокадо је веома хранљив и у себи садржи широки спектар нутријената, међу којима је много витамина и минерала.
Само 100 грама авокада садржи витамин К, витамин Ц, калијум, витамин Б5, Б6, Б3 и витамин Е, као и мале количине магнезијума, мангана, бакра, гвожђа, цинка, фосфора, витамина А, Б1 и Б2.
4.Пилећа јетра
Пилећа јетра не убраја се ни у црвена, нити у бела меса. Наиме, месо животињских органа спада у засебну категорију и одликује се изузетно високом хранљивошћу.
Бројне здравствене предности уноса пилеће џигерице обухватају превенцију појаве анемије, повећање плодности и помоћ у борби против стреса, кажу нека истраживања.
Ako započnete dan medenom vodom, regulisaćete probavu, ojačati organizam i istopiti kilograme
Преузмите андроид апликацију.