Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири намирнице за бољи сан: Идеалне за вечеру током зимских месеци

Ове намирнице могу да вам помогну да брже утонете у сан.
Фото: Pexels/Antoni Shkraba

Сведоци смо готово пролећних температура у јануару, али ускоро нам стиже захлађење. Исхрану би требало да прилагодимо температурама, сматрају нутриционисти. Уместо тешке хране, ове намирнице требало би да конзумирате у вечерњих часовима.

1. Орашасти плодови

Кикирики, бадеми, пистаћи и други орашасти плодови могу убрзати метаболизам и подигнути температуру тела. Поред тога, садрже и мелатонин, хормон који помаже у контроли циклуса спавања.

2. Цимет

Цимет такође може повећати температуру тела, те спада у групу намирница које је пожељно конзумирати пред спавање. Пожељно је да цимет додате у чашу млека и попијете пред спавање. Триптофан у млеку делује тако што подстиче сан.

3. Банане

Обилују витамин Б и магнезијумом, па помажу у функционисању штитне жлезде и регулацији телесне температуре. Магнезијум помаже мишићима да се опусте.

4. Ђумбир

Ђумбир је још једна намирница која нас може загрејати. Вазодилатацијска својства ђумбира могу деловати опуштајуће на крвне судове, што доприноси бољем протоку крви. Чај од ђумбира је савршена опција пред спавање.

Beta glukani jačaju imunitet

Преузмите андроид апликацију.