Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Бета глукани јачају имунитет

Ове супстанце позитивно утичу код пробаве, а могу да помогну и у превенцији кардиоваскуларних болести.
Фото: Pexels/Polina Tankilevitch

Бета глукани су дуги ланци међусобно повезаних молекула простих шећера (глукозе). Ови ланци су повезани бета гликозидном везом. Налазе се у ћелијским зидовима овса, јечма, квасца, алги. Најчешће се под тим термином користе као суплементи за јачање имунитета и пробаве, а с обзиром на то да их је могуће наћи и у намирницама, могу се уносити и путем хране.

Глукана има у овсеној каши и пахуљицама.

По начину везивања постоје два главна типа бета глукана:

– из житарица: овај тип глукана је добар за регулацију пробаве. С обзиром на то да је нерастворљив у води, смањује се апсорпција шећера, повећава осетљивост на инсулин и наравно повећава вискозитет у цревима. Осећате се сито, испуњено, без наглог повећања нивоа шећера у крви. Бета глукани смањују холестерол у крви спречавањем апсорпције холестерола из хране у желуцу и цревима.

Из квасца и гљива: за разлику од претходног делују првенствено као имуномодулатори. Овај тип глукана оснажује одговор имуног система у одбрани од разних инфекција проузрокованих вирусима и бактеријама. У току зимских месеци када су респираторне инфекције најчешће, препоручљиво је узимати суплементе на бази бета глукана овог типа.
Поред тога, бета глукани се такође користе и код болести срца и високог холестерола. Користе се и за многа друга стања, али нема добрих научних доказа који подржавају многе од тих употреба.

У исхрани се бета глукани поред осталог користе и као додатак у производима, као што су преливи за салате, смрзнути десерти, павлака и намази од сира.

Бета глукани су показали ефикасни у превенцији кардиоваскуларних болести. Намирнице богате бета глуканима могу се користити у оквиру уравнотежене исхране (са мање масноће и холестерола) за спречавање срчаних болести.

Истраживања показују да особа мора свакодневно да уноси најмање 3,6 грама бета глукана или других растворљивих влакана како би смањила ризик од срчаних болести.

Производи од овса и јечма садрже велике количине бета глукана. Такође, конзумирање бета глукана производа од овса или јечма током неколико недеља смањује укупни холестерол и ЛДЛ или „лош” холестерол (липопротеин мале густине) код особа са високим холестеролом. Просечна доза бета глукана је између три и десет грама дневно.

Механизам деловања је следећи: бета глукани из гљива имају делове структуре саме гљиве, па се имуни систем покреће јер сматра да је нападнут гљивичном инфекцијом. Како глукани немају могућност изазивања било какве инфекције, имуни систем улази у режим мировања и организам је спреман за борбу и пре него што се патоген појави.

Ово активирање имуног система је веома битно код особа ослабљеног имунитета, нарочито у зимском периоду, као и у борби против болести ковид 19.

Лекари препоручују уношење препарата на бази бета глукана као превенцију, али и након прележалог ковида 19.

У свету се у последње време врше разна истраживања ефикасности бета глукана. Постоје извесни докази да бета глукани позитивно утичу код поленске грознице и инфекција након операција, а многи верују да помажу код екцема, обољења дисајних органа, али и дијабетеса.

Ovo je najgora hrana za vaš pankreas

Преузмите андроид апликацију.