Početna > Život i stil
Život i stil

Četiri najčešće greške koje pravimo prilikom kuvanja testenina

Testenina je popularno jelo u mnogim domaćinstvima jer se može pripremiti na razne načine iu kombinaciji sa sezonskim svežim namirnicama.
Foto: Pixabay/JESHOOTS-com

Čini se da se testenina zaista lako kuva, ali mnogi ljudi greše. Ako želite da izbegnete greške, pratite jednostavna i osnovna uputstva, a ovo su najčešće greške koje se dešavaju prilikom kuvanja testenina.

Testenina je prekuvana

Da biste dobili zaista pravu teksturu, najbolje je pre kuvanja proveriti preporučeno vreme kuvanja na pakovanju. U međuvremenu je dobra ideja da ga probate da biste se uverili da je kuvano. Ako ne nameravate samo da je prelijete sosom, već da je dinstate u njemu, testeninu ocedite minut-dva pre preporučenog vremena kuvanja. Ovo će mu dati idealnu teksturu.

Stavite testeninu u vodu pre nego što voda provri

Ako ste pogrešili, može se desiti da testenina postane kašasta – skrob u njoj se brže rastvara u mlakoj vodi, pa se lakše raspada. Iako se testenina može kuvati tako što ćete je staviti u hladnu vodu i sačekati da provri, ovo se ne preporučuje. Najbolja opcija je da se stavite u toplu vodu neposredno pre nego što proključa, a nakon što provri dobro promešajte da se ne zalepi.

Ne mešajte testeninu tokom kuvanja

Testenina se mora mešati, inače tekstura može biti neujednačena i može se zalepiti za dno posude. Kada stavite testeninu u ključalu vodu, uzmite drvenu kašiku i odmah promešajte. Ovo će sprečiti da se testenina zalepi. Zatim povremeno mešajte da se ravnomerno kuva. Za kuvanje koristite dovoljno veliku šerpu i puno vode dok testenina ne nabubri.

Isperite testeninu nakon kuvanja

Ako želite da jelo poslužite toplo, testeninu nemojte ispirati pod vodom. Ovo će ukloniti skrob iz vode u kojoj se kuvao i sos se neće sjediniti sa testeninom. Isperite je hladnom vodom samo ako pripremate salatu od testenina – tako će se testenina brzo ohladiti.

I još jedan savet: ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina. Skrob koji se izlučuje može pomoći u zgušnjavanju sosa i dodati ukus. Takođe pomaže da se sos lakše zalepi za testeninu. Zato ostavite šolju vode po strani i dodajte je u sos da prekrije testeninu.

Recept dana: Pene sa tunjevinom i brokolijem

Preuzmite android aplikaciju.