Testenina je popularno jelo u mnogim domaćinstvima jer se može pripremiti na razne načine iu kombinaciji sa sezonskim svežim namirnicama.
Čini se da se testenina zaista lako kuva, ali mnogi ljudi greše. Ako želite da izbegnete greške, pratite jednostavna i osnovna uputstva, a ovo su najčešće greške koje se dešavaju prilikom kuvanja testenina.
Testenina je prekuvana
Da biste dobili zaista pravu teksturu, najbolje je pre kuvanja proveriti preporučeno vreme kuvanja na pakovanju. U međuvremenu je dobra ideja da ga probate da biste se uverili da je kuvano. Ako ne nameravate samo da je prelijete sosom, već da je dinstate u njemu, testeninu ocedite minut-dva pre preporučenog vremena kuvanja. Ovo će mu dati idealnu teksturu.
Stavite testeninu u vodu pre nego što voda provri
Ako ste pogrešili, može se desiti da testenina postane kašasta – skrob u njoj se brže rastvara u mlakoj vodi, pa se lakše raspada. Iako se testenina može kuvati tako što ćete je staviti u hladnu vodu i sačekati da provri, ovo se ne preporučuje. Najbolja opcija je da se stavite u toplu vodu neposredno pre nego što proključa, a nakon što provri dobro promešajte da se ne zalepi.
Ne mešajte testeninu tokom kuvanja
Testenina se mora mešati, inače tekstura može biti neujednačena i može se zalepiti za dno posude. Kada stavite testeninu u ključalu vodu, uzmite drvenu kašiku i odmah promešajte. Ovo će sprečiti da se testenina zalepi. Zatim povremeno mešajte da se ravnomerno kuva. Za kuvanje koristite dovoljno veliku šerpu i puno vode dok testenina ne nabubri.
Isperite testeninu nakon kuvanja
Ako želite da jelo poslužite toplo, testeninu nemojte ispirati pod vodom. Ovo će ukloniti skrob iz vode u kojoj se kuvao i sos se neće sjediniti sa testeninom. Isperite je hladnom vodom samo ako pripremate salatu od testenina – tako će se testenina brzo ohladiti.
I još jedan savet: ne bacajte vodu u kojoj se kuvala testenina. Skrob koji se izlučuje može pomoći u zgušnjavanju sosa i dodati ukus. Takođe pomaže da se sos lakše zalepi za testeninu. Zato ostavite šolju vode po strani i dodajte je u sos da prekrije testeninu.
Preuzmite android aplikaciju.