Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири најчешће грешке које правимо приликом кувања тестенина

Тестенина је популарно јело у многим домаћинствима јер се може припремити на разне начине иу комбинацији са сезонским свежим намирницама.
Фото: Pixabay/JESHOOTS-com

Чини се да се тестенина заиста лако кува, али многи људи греше. Ако желите да избегнете грешке, пратите једноставна и основна упутства, а ово су најчешће грешке које се дешавају приликом кувања тестенина.

Тестенина је прекувана

Да бисте добили заиста праву текстуру, најбоље је пре кувања проверити препоручено време кувања на паковању. У међувремену је добра идеја да га пробате да бисте се уверили да је кувано. Ако не намеравате само да је прелијете сосом, већ да је динстате у њему, тестенину оцедите минут-два пре препорученог времена кувања. Ово ће му дати идеалну текстуру.

Ставите тестенину у воду пре него што вода проври

Ако сте погрешили, може се десити да тестенина постане кашаста – скроб у њој се брже раствара у млакој води, па се лакше распада. Иако се тестенина може кувати тако што ћете је ставити у хладну воду и сачекати да проври, ово се не препоручује. Најбоља опција је да се ставите у топлу воду непосредно пре него што прокључа, а након што проври добро промешајте да се не залепи.

Не мешајте тестенину током кувања

Тестенина се мора мешати, иначе текстура може бити неуједначена и може се залепити за дно посуде. Када ставите тестенину у кључалу воду, узмите дрвену кашику и одмах промешајте. Ово ће спречити да се тестенина залепи. Затим повремено мешајте да се равномерно кува. За кување користите довољно велику шерпу и пуно воде док тестенина не набубри.

Исперите тестенину након кувања

Ако желите да јело послужите топло, тестенину немојте испирати под водом. Ово ће уклонити скроб из воде у којој се кувао и сос се неће сјединити са тестенином. Исперите је хладном водом само ако припремате салату од тестенина – тако ће се тестенина брзо охладити.

И још један савет: не бацајте воду у којој се кувала тестенина. Скроб који се излучује може помоћи у згушњавању соса и додати укус. Такође помаже да се сос лакше залепи за тестенину. Зато оставите шољу воде по страни и додајте је у сос да прекрије тестенину.

Recept dana: Pene sa tunjevinom i brokolijem

Преузмите андроид апликацију.