Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Четири начина како да помогнете детету да изгради самопоуздање

Изузетно је важно помоћи деци да изграде самопоуздање како би, кад одрасту, водили испуњеније и квалитетније животе.
Фото: Pexels/Jonas Mohamadi

Почетак школске године доноси читавој породици нове изазове у виду прилагођавања на нове обавезе, школске активности, другове и све друго.

Уколико се ви сусрећете са периодом адаптације али и ако ваше дете већ има изграђене радне обавезе међутим желите да радите на његовом самопоуздању наредни редови вам могу бити од користи.

У разговору са психолозима дошли смо до занимљивих савета које можете примењивати у односу са дететом и који ће им помоћи у свакодневници.

Психолози у разговору са нама истичу да најпре треба прихватити дечији карактер, зато што није свако дете исто и нема жељу за истим активностима у којима би пратило групу вршњака.

Како би дете развило самопоуздање треба му помоћи да спозна и заволи свој карактер, своју индивидуалност и особине које га красе и разликују од вршњака.

Често се у друштву родитељи сусрећу са митом да дете нема самопоуздање а заправо је интравертно, зато је важно пратити развој детета као целине и остати подршка на овом изазовном путу.

Охрабрујте дете

Како би дете напредовало и осетило да разумете процес кроз који пролази пре него што постигне одређене резултате важно је охрабривање.

Пролазећи различите процесе са децом и охрабрујући га на путу до успеха оно ће се додатно зближити са вама и доказаћете му да разумете његов свет.

Деца често мисле да родитељи виде само резултат и да су обавезе и задужења које је дете имало како би достигло циљ мале, наспрам обавеза одраслог човека.

Истина је да је вама сада изузетно лак контролни из математике (например), али покажите детету да разумете период у ком се тренутно налази уз продуктивне речи попут “Верујем у тебе“.

Избегавајте поређења

Покушајте да избегнете поређење са другом децом, истичу психолози. Свакако да им је јасно да родитељи желе свом детету најбоље али деца често поређење сватају негативно и доживљавају као да их се родитељи стиде и да желе да имају неко друго дете поред себе.

Речи одраслих деца често преозбиљно схвате што може на дуже стазе направити проблем са самопоуздањем. Савет психолога је да се избегавају поређења са другом децом ван породице али и са старијом и млађом браћом и сестрама.

Укључите децу у свакодневне активности

Јасно је да родитељи желе да укључе децу у активности у складу са афинитетом детета попут различитих секција у школи, часова пливања и других тренинга.

Истраживања психолога широм света показују да је важно укључити дете у свакодневне кућне активности и активности породице које се обављају.

То значи да можете дете укључити у недељно одржавање куће, простирање веша, одлазак у продавницу како би се осетило вредним у колективу што ће се касније одразити на њихову самосвесност и осећај сопствене вредности.

На овај начин дете гради самопоуздање и притом стиче радне навике и упознаје се са пословима у кући који ће му бити неопоходни током живота.

Psiholog objasnila: Kako živeti sa narcisoidnom majkom

Преузмите андроид апликацију.