Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Психолог објаснила: Како живети са нарцисоидном мајком

Др Рут Ана Харпур, психолог с лондонском адресом, разговарала је о проблему нарцисоидних мајки с др Гурпретом Кауром, овлашћеним клиничким психологом.
Фото: Pexels/Nadin Sh

У видео-снимку на Тиктоку објаснила је зашто је јако захтевно бити дете нарцисоидне мајке и поделила је савете о томе како се треба носити с том ситуацијом.

Др Рут Харпур је објаснила да је имати нарцисоидну мајку посебно тешко јер деца по природи очекују да ће бити вољена због онога што јесу као особе.

Нарцисоидне мајке вероватно ће децу гледати као продужетке себе перципирајући њихова постигнућа као лична.

„Имати нарцисоидну мајку јако је болно“, рекла је др Рут Харпур.

„Сви се надамо и очекујемо да ће нас наши родитељи, а можда посебно наше мајке, волети, славити и послати у свет с осећањем вредности и љубави. То се не догађа увек. Ако имате нарцисоидну мајку, могли бисте приметити да сва ваша постигнућа приписује себи“, рекла је.

„Могла би бити јако критична и захтевна према вама очекујући да заправо постанете ‘неговатељ’ њених потреба“, даље објашњава др Рут Харпур.

Шта је нарцисоидни поремећај личности?

Нарцисоидни поремећај личности (НПД) је поремећај због ког појединци развију грандиозан осећај личне вредности. Међутим, испод те фасаде за особе с поремећајем се каже да пате од рањивог самопоштовања; осећања мање вредности, празнине и досаде.

У видео-снимку Рут Харпур је објаснила да људи погођени понашањем нарциса не би требало да преузму никакву одговорност.

„У сржи понашања нарциса дубоко је укорењен стид. То је прави недостатак љубави и неприхватања самих себе. Људи који су високо нарцисоидни сматрају да морају да буду изванредни да би били прихватљиви и да се морају понашати на изванредан начин. Они не желе да се на њих гледа као на обична, мањкава, несавршена људска бића с предностима, недостацима и рањивостима које заправо имају.“

Општи је став стручњака да деца нарциса често пате од низа потешкоћа

Потешкоће које могу искусити деца нарциса укључују ниско самопоштовање, претерану потребу за угађањем људима и претерану зависност у међуљудским односима. Иако је тешко побољшати однос с нарцисоидном мајком, то није немогуће. Опоравак захтева упознавање, љубав и прихватање себе.

Др Рут Харпур је то прокоментарисала: „Ако сте здрава одрасла особа и желите да имате контакт са својим нарцисоидним родитељем, тај однос могао би да напредује. Он не мора нужно да буде бољи. Можда ћете се мало и удаљити, али надамо се да ће за вас постати мање напоран и много лакши за одржавање“, закључила је.

Da li znate zašto mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici pre svadbe?

Преузмите андроид апликацију.