Uglavnom se opredeljujemo ili za crni ili za zeleni čaj.
Da li pijete crni ili zeleni čaj? Koje su njihove razlike?
I zeleni i crni čaj potiču iz iste porodice biljaka poznate kao Camellia Sinensis, ali se obično prave od različitih sorti.
Oba čaja dovode se u vezu s mnogim zdravstvenim prednostima, kao što je smanjenje rizika od srčanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
Gde je onda razlika?
Svi listovi svežeg čaja su zeleni kada se uberu. Ako su listovi namenjeni za sorte crnog čaja, oni se odlažu na otvorenom da bi podstakli oksidaciju (potamnjivanje listova), čime se intenzivira njegov ukus.
Zeleni čaj se, s druge strane, obično kuva na pari ili na drugi način zagreva da bi se sprečila oksidacija, što rezultira svetlijom bojom i blažim ukusom.
Kofein u crnom i zelenom čaju
Pored boje i intenziteta ukusa, nivo kofeina u crnom i zelenom čaju je različit, pri čemu intenzitet crnih čajeva povećava kofein. Njihova glavna razlika jeste količina kofeina.
Utvrđeno je da jedna šoljica crnog čaja sadrži 40-42 mg kofeina, dok zeleni čaj, s druge strane, sadrži relativno nisku količinu kofeina. Jedna šoljica zelenog čaja ima 20-22 mg kofeina.
Nakon kuvanja prazničnog ručka, otklonite mirise uz pomoć nekoliko namirnica
Preuzmite android aplikaciju.