Почетна > Србија
Србија

Централна прослава 113.Дужијанце окупила скоро 500 учесника – хлеб свечано уручен градоначелнику

Дужијанца, којом се прославља завршетак жетелачких радова у Суботици има традицију дужу од једног века, а централна прослава манифестације почела је благословом и испраћајем бандаша и бандашица из цркве Светог Рока, која се сматра колевком Дужијанце.
Фото: Војводина уживо

Поворка се потом упутила ка Катедрали свете Терезије Авилске, где је служена миса захвалница, а након црквеног обреда свечана поворка са близу 500 учесника упутила се кроз градске улице. Поворку су чинила бројна културно-уметничка друштва, гости из других градова и држава, представљени су ту обичаји који су претходили Дужијанци, а многобројни окупљени Суботичани видели су и сеоске бандаше и бандашице.

Дужијанце има и своје мале бандаше и бандашице – Давида Кујунџића и Софију Ковачевић, а најсвечанији део церемоније означио је долазак фијакера са овогодишњим градским бандашом и бандашицом, Петром Вукманов Шимоков и Дуњом Шимић, који су на Централном тргу хлеб од новог жита традиционално уручили градоначелнику. Он га је потом показао на све четири стране света.

Фото: Војводина уживо

Градоначелник Стеван Бакић изразио је задовољство што Дужијанца, као својеврсни спој молитве, захвале Богу и похвале човеку за његов рад, представља симбол заједништва, а Суботица средину у којој се људи међусобно поштују, разумеју и уважавају.

“Традиција и обичаји у животу једног народа, поред језика и религије вероватно најпресудније утичу на стварање и очување етничког идентитета те заједнице. Управо Дужијанца, као светковина настала у породичним круговима на овдашњим салашима од давнина испуњава и једну од својих најзначајнијих улога, а то је чување идентитета народа са ових простора. У нашем граду поред већинског народа живе и припадници више од 20 мањинских националних заједница и свака од тих заједница је посебна, изузетно важна нијанса нашег раскошног мултиетничког и мултиконфесионалног спектра који сви заједно веома брижљиво чувамо” – рекао је Бакић и додао- “Уверени да међусобно разумевање, заједнички рад и труд увек доприносе заједници и доносе добре резултате, ми предузимамо све да заједништво, поштовање идентитета и уважање посебности постану темељ наше сутрашњице и просперитета нашег града.”

Бакић је подсетио да ће локална самоуправа и у будућности пружати подршку хрватској националној заједници, као и свим другим националним заједницама на територији Града. Он је такође изразио задовољство што је Дужијанца по први пут ове године одржана и у Босни и Херцеговини и то у Благају и Мостару.

“Да нагласим да је готово сигурно да ће Дужијанца, која треба да сачува своје истинске и исконске вредсности због великог броја деце и младих који су учествовали у свим њеним бројним програмима, још јако дуго бити једна од најзначајнијих манифестација у нашем граду.”

Прослава Дужијанце завршава се вечерас, Бандашициним колом у 20 часова.

Počelo finalno takmičenje dragačevskog Sabora trubača

Преузмите андроид апликацију.