Почетна > Бизнис
Бизнис

Цена соје достигла максимум

Републичка дирекција за робне резерве обавиће размену меркантилног кукуруза за семенску пшеницу домаћих НС сорти, рода 2022. године, предвиђено је усвојеним закључком Владе Србије. Такође се одобрава извоз пшенице и кукуруза компанијама које ове производе извозе у Албанију – на основу уговора закључених пре забране извоза.
Фото: Unsplash/Mae-Mu

На берзи житарица током протекле недеље забележена је смањена активност учесника. Истовремено, на тржишту уљарица, соја је достигла нови ценовни максимум, објављено је из Продуктне берзе из Новог Сада. То је резултат слабе понуде и интензивније тражње. Берзански уговори су закључени од 80 до 81 динар, без ПДВ-а, а у односу на податак из претходне недеље, ова уљарица је поскупела за нешто више од један одсто.

Овакав ценовни ниво соје остварен је и у првој половини октобра прошле године, када је постигнута највиша цена овогодишњег рода од 80 динара без пореза. Предвиђања су да ће се цена соје задржати на високом нивоу због глобалне несташице уљарица и растућих цена нафте.

„Јачање цена узрокује мања производња у Јужној Америци због суше, очекивано знатно смањење сетве сунцокрета у Украјини због рата, као и неизвесности рода каноле у Канади који је прошле године био знатно смањен због суше“ наводи се у саопштењу новосадске берзе.

Потпуно одсуство извозне тражње за пшеницом довело је до пада цене. Закључен је свега један купопродајни уговор по цени од 34,5 динара за килограм без ПДВ-а. У поређењу с ценом из претходног периода, жито је појефтинило за око 2,8 одсто. Наглашавају да ће даља дешавања на домаћем тржишту искључиво зависити од одлука забране извоза овог примарног пољопривредног производа.

Кукуруз је почетком недеље имао раст, да би крајем недеље дошло до ценовног смиривања и одсуства тражње. Просечна цена износила је 31,77 динара за килограм, без ПДВ-а, што статистички представља раст од 2,5 одсто у односу на претходни упоређујући податак. Купци су били домаћи потрошачи и трговци.

Rusi planiraju iz Srbije da rade za zapadne kompanije

Преузмите андроид апликацију.