Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Цена квадрата у Новом Саду у благој стагнацији – погледајте колико треба издвојити за куповину или изнајмљивање стана

Просечна цена квадрата у продаји у Новом Саду у континуитету расте још од 2018. године. У поређењу са тадашњим ценама, квадрат је у просеку поскупео четири пута. Какве су цене данас, да ли још увек расту и колико новца је потребно издвојити за стан?
Фото: Градске инфо/Unsplash

Просечна продајна цена квадрата у Новом Саду, било да је реч о кући или стану, у јулу је износила 2.453 евра, говоре подаци специјализованог портала МојаНекретнина.рс. То је скоро 1% више у односу на јун, а чак 30% више у односу на јул прошле године.

За издавање, та цена износи 10,31 евро по квадрату. Такође, од јуна је дошло до повећања од 1%, а прошле године цена је била око 35% већа.

Фото: PrtSc/MojaNekretnina.rs

„Просечна цена квадрата у Новом Саду израчуната је на основу огласа за некретнине прикупљених са свих већих сајтова за некрентине у Србији“, наводи се на сајту.

Доступни подаци бележе се од 2015. године, а на графику јасно можемо видети да је најнижу тачку у том периоду цена квадрата достигла 2018. године, када је у јуну месецу цена била свега око 650 евра по квадрату.

Од тада је забележен раст са тек повременим благим падовима.

Фото: PrtSc/MojaNekretnina.rs

Ситуација је слична и са староградњом и новоградњом, те су на цени станови који се тек граде, али и они који су већ деценијама ту.

Цена издавања такође је драстично измењена, па је тако од најнижих скоро 6 евра по квадрату у септембру 2021. године, цена издавања прешла 10 евра по квадрату.

Гарсоњере од 200е тешко се могу наћи на Лиманима, Грбавици и деловима града ближем центру, а често они који нуде нижу цену ипак траже пуно за услове које нуде.

Фото: PrtSc/MojaNekretnina.rs
Да ли је овај раст природан плод пораста тражње, и да ли је та тражња „усиљена“ услед долазака Руса и Украјинаца у Србију – тешко је рећи.

„Јасно је да се стрмоглави пад цена квадрата некретнина неће десити, те да нећемо сведочити подједнако брзом паду цена станова, већ, евентуално, незнатном појефтињењу цена квадратног метра. Колико ће ово трајати и када ће се цене усталити? То све зависи од тога како ће се кретати динамика долажења и одлажења становника Русије и Украјине, а самим тим, и како ће се потражња некретнина одвијати. Уколико потражња значајно почне да опада, и саме цене ће пратити тај тренд“, наводе са МојаНекретнина.рс.

„Кад се сведу сви рачуни, остаје да се стрпљиво сачека „расположење“ тржишта у наредном периоду, уз веома валидну наду да ће се цене, колико-толико, довести у ред и на сличан ниво као пре почетка сукоба између Украјине и Русије. Ипак су у игри бројни стамбени, али и други кредити, који морају бити регулисани, али и од чије одрживости зависи и егзистенција свих оних грађана који су исте и преузели на своје име“, закључују стручњаци са овог сајта.


Da li je bolje kupiti kuću na Adicama ili na Slanoj bari i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.