Почетна > Бизнис
Бизнис

Цена хиљаду кубика гаса у Европи премашила 2.450 долара

Цена гаса у Европи порасла је данас изнад 2.450 долара за 1.000 кубних метара, први пут од 8. марта, према подацима са лондонске  берзе.
гаса
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

Од почетка данашњег трговања, цена је скочила за више од 6,0 одсто, преноси агенција Тас с.

Гас за септембарску испоруку је уговаран на холандском ТТФ чворишту по цени од 2.464 долара за хиљаду кубика, односно за 234,5 евра за мегават-сат, по тренутном курсу долара према евру.

Гаспром је раније данас саопштио да је његов извоз гаса у земље ван Заједнице независних држава (ЗНД) пао за 34,7 одсто на 75,3 милијарде кубних метара у периоду јануар-јул 2022.

Гасовод Северни ток 1, којим се гас из Русије допрема у Европу, ради од 27. јула са око 20 одсто капацитета због гашења две гасне турбине. Једна од турбина налази се у Немачкој, где је испоручена након ремонта који је Siemens Energy  обавио у Канади, а Гаспром је 25. јула саопштио да је због поправке мотора принуђен да искључи и другу турбину у компресорској станици Портоваја. Сходно томе, само једна турбина је сада у радном стању.

Поред тога, украјински оператор система за пренос гаса обуставио је транзит гаса у Европу преко станице Сохрановка од 11. маја, позивајући се на вишу силу. Као резултат тога, Гаспром испоручује Европи гас преко Украјине само преко гасне пумпне станице Суџа, пошто украјинска страна одбија захтеве за пумпање преко Сохрановке, наводи Тас с.

Kijev: Krenuo brod sa 23.000 tona pšenice za Afriku

Преузмите андроид апликацију.